Steeds meer Oekraïners zijn bereid land op te geven voor vrede met Rusland
Uit recente onderzoeken blijkt dat steeds meer Oekraïners bereid zijn om land op te geven in ruil voor vrede met Rusland. Tegelijkertijd neemt het percentage Oekraïners dat bereid is te vechten om het hele land van Russische invloed te bevrijden, drastisch af.
Een onderzoek uitgevoerd door het Kiev Internationale Instituut van Sociologie (KIIS) in mei, waarvan de resultaten onlangs zijn gepresenteerd, toont aan dat 32 procent van de respondenten denkt dat Oekraïne “zo snel mogelijk” land kan opgeven voor vrede. Dit is een stijging ten opzichte van februari, toen 26 procent deze mening deelde, en een significante toename vergeleken met slechts 10 procent een jaar geleden.
Het percentage Oekraïners dat “onder geen beding” Oekraïens grondgebied wil opgeven, zelfs als dit betekent dat de strijd moet worden voortgezet en de onafhankelijkheid van Oekraïne in gevaar komt, is ook afgenomen. In mei vorig jaar was dit percentage 84 procent, terwijl het in mei dit jaar was gedaald tot 55 procent.
KIIS benadrukt echter dat deze bereidheid tot concessies niet betekent dat de bezette gebieden als Russisch worden erkend. Het impliceert slechts dat meer mensen de gevechten willen beëindigen zonder de gebieden te bevrijden.
Het onderzoek van KIIS verdeelt Oekraïne in vier regio’s: westelijk, centraal, oostelijk en zuidelijk Oekraïne. In de zwaarst door de oorlog getroffen oostelijke en zuidelijke delen van Oekraïne willen de meeste mensen vrede. In Zuid-Oekraïne wil minder dan de helft van de mensen, 46 procent, de oorlog voortzetten totdat de Russen uit het hele land zijn verdreven. In West-Oekraïne daarentegen, wil 60 procent de oorlog compromisloos voortzetten.
Compromisvoorstellen en dalende vechtlust
Een vervolgonderzoek, uitgevoerd, in juni toont aan dat een meerderheid van de Oekraïners (57 procent) zich een compromis kan voorstellen waarin Rusland de controle over de Krim en de bezette delen van Donetsk en Loehansk behoudt, als Oekraïne de volledige controle over de provincies Cherson en Zaporizja terugkrijgt. Dit compromis veronderstelt dat Oekraïne lid mag worden van zowel de NAVO als de EU en “alle noodzakelijke financiering voor de wederopbouw vanuit het Westen” ontvangt.
Andere voorstellen die inhouden dat Oekraïne niet kan toetreden tot de NAVO of dat Rusland al het momenteel gecontroleerde grondgebied behoudt, worden echter afgewezen door de meeste ondervraagde Oekraïners, zelfs met voortdurende financiering vanuit het Westen.
Uit eerder DIF-onderzoek blijkt dat slechts 7 procent van de Oekraïners bereid is het land met wapens te verdedigen. Nog eens 9 procent als het gaat om het verdedigen van je thuisland.