Finland scherpt grenscontroles aan vanwege illegale migratie
Het Finse parlement heeft vrijdag een veelbesproken wet aangenomen die grenswachten meer bevoegdheden geeft om asielaanvragen af te wijzen en migranten terug te sturen die proberen het land binnen te komen.
De tijdelijke wet, die één jaar geldig is, werd met een kleine meerderheid aangenomen, met 167 stemmen voor en 31 tegen. De wetgeving kreeg voornamelijk steun van partijen aan de rechterzijde van het politieke spectrum, terwijl de Groenen en de Linkse Alliantie tegen stemden. Volgens de regering is de wet noodzakelijk in het licht van de Russische 'hybride oorlogsvoering', waarbij migranten uit derdewereldlanden opzettelijk naar de Finse grens worden geleid, die tevens de buitengrens van de Europese Unie is.
De nieuwe Finse Conversiewet geeft grenswachten de bevoegdheid om migranten de toegang tot het land te weigeren, indien nodig met geweld. Grenspatrouilles zullen migranten aan de oostgrens beoordelen op leeftijd, ziekte, handicap en mogelijke vervolging in Rusland - omstandigheden die iemand in aanmerking zouden kunnen laten komen voor het indienen van een asielaanvraag. Een persoon die niet als zodanig 'uitzonderlijk geval' wordt beschouwd, kan nu worden teruggestuurd over de grens.
"Hij zou te horen krijgen dat hier geen asielaanvragen worden geaccepteerd en teruggestuurd worden naar Rusland," zegt Erkki Hirvonsalo, voorzitter van de vakbond van grenswachten, tegen de openbare omroep Yle. Afgewezen asielzoekers zouden ook worden geïnformeerd waar ze wel asiel kunnen aanvragen.
Mensenrechtenorganisaties tekenen protest aan tegen de wet en beweren dat deze in strijd is met internationale en EU-wetgeving. De Finse minister van Financiën Riika Purra (Finse Partij) verklaart echter dat de nationale veiligheid boven alles moet gaan: "We kunnen niet toestaan dat Rusland misbruik maakt van zwakheden in onze wetgeving en internationale overeenkomsten."
Streng grensbeleid
Finland sloot eind vorig jaar alle grensovergangen met zijn oostelijke buurman voor onbepaalde tijd, nadat in slechts drie maanden tijd ongeveer 1.300 migranten uit Afrikaanse landen via die route waren aangekomen. De betrekkingen met Moskou zijn aanzienlijk verslechterd sinds Finland, na decennia van militaire neutraliteit, besloot toe te treden tot de NAVO na de Russische invasie van Oekraïne op 24 februari 2022. Buurlanden Letland, Litouwen en Polen hebben allemaal vergelijkbare wetten ingevoerd als de Finse wet.
Sinds vorig jaar waait er een rechtse wind door de Finse politiek. Dit gebeurde na de nationale verkiezingen in april, waar rechtse partijen de nummer één en twee werden. Al van meet af aan werd duidelijk wat de koers zou worden van de nieuwe regering: een strenger migratiebeleid, een losser klimaatbeleid, snijden in de bijstandsuitkeringen en bestrijden van werkeloosheid.