Statushouder Omar diep teleurgesteld in nieuwe woning: 'Dit is een hel'
Na een maandenlang verblijf in een hotel krijgt de Syrische statushouder Omar Orfi (32) een nieuwe woonlocatie in Castricum. Maar hierover is hij enorm ontdaan. De nieuwkomer vindt de huur te hoog, het gebouw te vervallen en hij moet bovendien ruimtes delen met vrouwen. "Veel slechter kun je het als statushouder niet treffen", vertelt Omar teleurgesteld bij NH Nieuws. "Was ik maar naar Duitsland gegaan."
Na een maandenlang verblijf in een hotel kreeg Omar onlangs een tijdelijke woonlocatie in Castricum toegewezen. Een leegstaand basisschoolgebouw is zijn nieuwe thuisplek, samen met twintig andere statushouders.
Maar voor Omar voelt zijn nieuwe thuisplek als een "hel", vertelt hij bij NH Nieuws. Volgens hem verkeert het gebouw in een slechte staat, is er geen verwarming en slechte isolatie. Ook is het gebouw te gehorig, waardoor Omar zich slecht kan concentreren of ontspannen. Mannen en vrouwen moeten gebruik maken van dezelfde douches en toiletten; ook zouden er te weinig koelkasten zijn. Bovendien vindt hij de maandelijkse huur van 592 euro veel te hoog.
"Ik weet dat het in sommige Europese landen nog veel erger is. Dat mensen in tentjes langs rivieren slapen. Daarmee kun je niet zeggen dat we hier dan maar dankbaar voor moeten zijn. Ik begrijp niet dat het COA dit toelaat. Veel slechter kun je het als statushouder niet treffen", vertelt hij bij NH Nieuws.
Omar en de Syrische statushouder Beshr (27) vinden de huidige woningnood in Nederland geen excuus voor de "onmenselijke omstandigheden" waarin ze nu moeten leven, zo vertellen ze bij NH Nieuws. "Wat mogen wie hier eigenlijk wel?" vraagt Beshr zich hardop af. "We vragen echt niet veel, een kleine studio of desnoods een appartementje met een paar huisgenoten. We hebben hier allemaal de leeftijd dat we willen trouwen en kinderen willen krijgen."
Statushouder Mutaz 'diep teleurgesteld' in Nederland ondanks cruiseschip
Statushouder Mutaz Ali (31) is 'diep teleurgesteld' in Nederland. Hoewel hij maandenlang verbleef op een luxueus cruiseschip en ook een aangewezen woning afwees, vindt hij alsnog dat Nederland te weinig voor hem doet. Hij vindt dat 'niemand hem helpt' en overweegt soms zelfs om terug te keren naar Jemen. Al met al is hij 'in een diep dal beland', vertelt hij bij Noordhollands Dagblad.