Asielzoeker valt herhaaldelijk politie aan maar blijft op vrije voeten
Een 36-jarige Nigeriaanse asielzoeker heeft binnen slechts 18 uur drie gewelddadige aanvallen op politieagenten in de Duitse stad Karlsruhe gepleegd. Ondanks de ernst van de incidenten en de verwondingen van meerdere agenten, werd de man na elke arrestatie weer vrijgelaten. Dit heeft geleid tot scherpe kritiek van de politiebond.
Eerste confrontatie op het centraal station
Het eerste incident vond plaats op vrijdagmiddag op het centraal station van Karlsruhe. De Nigeriaan sprak een achtjarige jongen aan en raakte zijn schouder aan. De gealarmeerde politie gaf de man daarop een plaatsverbod. Hoewel hij aanvankelijk gehoor gaf, probeerde hij korte tijd later opnieuw het station te betreden. Toen de agenten ingrepen, verzette hij zich 'agressief' en beet een agent in de hand. Drie andere agenten liepen lichte verwondingen op door schaafwonden. De man werd naar het politiebureau gebracht, maar kort daarna weer vrijgelaten.
Tweede incident: zwartrijden en mesaanval
In de nacht van vrijdag op zaterdag werd de man betrapt op zwartrijden in een trein in Karlsruhe. Ondanks herhaalde verzoeken weigerde hij de trein te verlaten en bedreigde hij de agenten met de dood. Toen de agenten hem uit de trein haalden, viel hij hen aan met een stanleymes. Een agent liep verwondingen op aan het hoofd, de arm en de hand, terwijl een agente snijwonden aan haar been opliep. Beide agenten moesten hun dienst staken en medisch behandeld worden. Ook na dit incident werd de Nigeriaan na korte tijd weer vrijgelaten.
Derde aanval en wederom vrijlating
Op zaterdagochtend werd de man opnieuw betrapt op zwartrijden in een trein. Weer weigerde hij de trein te verlaten en viel een agent aan door hem bij de arm te pakken. De agenten arresteerden hem opnieuw, maar na een onderzoek in een gespecialiseerde kliniek werd hij weer vrijgelaten.
Kritiek van de politiebond
Tegen de Nigeriaan zijn strafrechtelijke aanklachten ingediend wegens mishandeling, verzet tegen de politie en zwartrijden. Ondanks de doodsbedreiging en de mesaanval gaat de politie er momenteel niet van uit dat er sprake was van een moordpoging. Een woordvoerder van de politie verklaarde dat de man voor deze incidenten niet bekend was bij de politie. Het openbaar ministerie van Karlsruhe onderzocht na elk incident of er gronden waren voor een arrestatiebevel, maar wees dit af op basis van de beschikbare informatie.
Manuel Ostermann, plaatsvervangend voorzitter van de Duitse politiebond, uitte scherpe kritiek op de beslissing om de man vrij te laten. Op het platform X schreef hij: "Het maakt je alleen maar sprakeloos."