Islamitisch land verbiedt hoofddoek
In tegenstelling tot westerse landen, zet Tadzjikistan stappen in de richting van de-islamisering. In de strijd voor de nationale cultuur en tegen extremisme, heeft Tadzjikistan recentelijk de hijab verboden. Dit besluit volgt op een lange geschiedenis van pogingen om de islamitische invloed in het land terug te dringen.
Voor de komst van de islam had Tadzjikistan een rijke, oude cultuur die lange tijd werd onderdrukt. De afgelopen 25 jaar heeft president Emomali Rahmon, samen met opeenvolgende regeringen, een beleid gevoerd dat gericht is op het herstellen van deze onderdrukte cultuur. Het verbod op de hijab is slechts de laatste maatregel in een reeks van 35 initiatieven om de nationale culturele waarden te beschermen en extremisme te voorkomen.
De wet, goedgekeurd door de Senaat, verbiedt naast de hijab ook andere soorten 'buitenlandse kleding'. Vrouwen worden aangemoedigd om traditionele Tadzjiekse nationale kleding te dragen. Overtreders kunnen boetes van omgerekend 600 euro krijgen, terwijl personen met publieke taken aanzienlijk hogere boetes kunnen verwachten, tot omgerekend zo'n 4.300 euro. Zelfs religieuze leiders kunnen beboet worden als zij zich in het verboden kledingstuk vertonen.
Breder anti-islambeleid
Hoewel 96 procent van de ongeveer 10 miljoen inwoners van Tadzjikistan moslim is, komt het verbod niet onverwachts. De maatregel past in de seculiere en nationale cultuurpolitieke lijn die president Rahmon sinds 1997 volgt. Na het einde van de vijfjarige burgeroorlog moest hij samenwerken met radicaal-islamitische partijen, maar deze zijn geleidelijk uit de regering verwijderd.
Het hijabverbod is niet de eerste maatregel tegen religieuze uitingen. Het dragen van hijabs was al verboden in openbare instellingen zoals universiteiten en overheidsgebouwen, maar het verbod is nu uitgebreid naar alle openbare ruimtes. Daarnaast zijn er maatregelen genomen tegen lange moslimbaarden en is het ouders verboden hun kinderen naar godsdienstonderwijs in het buitenland te sturen. Minderjarigen onder de 18 jaar mogen zonder speciale toestemming ook geen erediensten bijwonen.
Duizenden moskeeën zijn in de afgelopen jaren gesloten. Alleen al in 2017 werden bijna 2.000 moskeeën gesloten en vaak omgebouwd tot theehuizen of gezondheidscentra. Dit beleid is verder aangescherpt nadat moslimterroristen met Tadzjiekse paspoorten betrokken waren bij een aanval in Moskou, eerder dit jaar.
President Rahmon benadrukt dat het beleid gericht is op het maken van Tadzjikistan tot een democratisch, soeverein, op wetten gebaseerd en seculier land. Hij benadrukt dat et niemand verboden is om zijn religie te beoefenen, maar wel roept Rahmon de bevolking op hun eigen cultuur niet te vergeten.