Duitsland verscherpt migratiebeleid onder toenemende druk
Duitsland bevindt zich op een kantelpunt in zijn migratiebeleid, meldt Politico. Kanselier Olaf Scholz heeft aangekondigd dat zijn regering een strikter standpunt zal innemen tegen migranten die ernstige misdaden plegen, onder toenemende druk van publieke verontwaardiging en de opkomst van de rechtse anti-immigratiepartij AfD. extreemrechtse politieke partijen.
Tijdens een recente toespraak in de Bondsdag liet Scholz duidelijk blijken dat gewelddadige migranten niet thuishoren in Duitsland. "Het verontwaardigt me wanneer iemand die hier bescherming heeft gevonden, de ernstigste misdaden pleegt," zei de 65-jarige leider. Hij benadrukte dat dergelijke criminelen gedeporteerd moeten worden, ongeacht hun herkomst, zelfs als ze uit Syrië of Afghanistan komen.
De verschuiving in Scholz' retoriek komt na een reeks gewelddadige incidenten, waaronder de moord op een politieagent door een Afghaanse verdachte, wat het land schokte vlak voor de Europese verkiezingen van afgelopen maand. Dit incident, en de daaropvolgende lofprijzingen door radicale islamisten op sociale media, hebben de roep om strengere maatregelen versterkt.
Het kabinet van Scholz heeft vorige week een wetsvoorstel goedgekeurd dat de deportatie mogelijk maakt van buitenlanders die geweld en terreur verheerlijken, zelfs als dit alleen online gebeurt. Deze wetgeving is een reactie op de groeiende zorgen over de veiligheid in het land.
Angst voor stijgende criminaliteit
Hoewel Duitsland nog steeds een van de veiligste landen ter wereld is, geven recente statistieken en een toename van misdaden gepleegd door buitenlanders aanleiding tot bezorgdheid. In 2023 steeg het aantal misdaden met 6 procent ten opzichte van het jaar daarvoor, waarbij buitenlanders verantwoordelijk waren voor 41 procent van alle misdaden. Deze stijging wordt grotendeels toegeschreven aan de hoge migratieniveaus.
Binnen deze context heeft de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Nancy Faeser, opgemerkt: "We bereiken de grenzen van onze integratiecapaciteit." De minister benadrukte de noodzaak van strengere maatregelen tegen buitenlandse criminelen, inclusief de mogelijke deportatie van degenen die geweld en terreur aanmoedigen.
Hordes op de weg
Ondanks de harde retoriek blijven er aanzienlijke juridische en praktische obstakels bestaan voor de implementatie van deze nieuwe maatregelen. Een groot aantal migranten in Duitsland heeft een status van 'Duldung' (gedoogd), wat hen beschermt tegen deportatie. Van de 230.000 mensen met een Duldung-status komen er slechts 45.000 in aanmerking voor onmiddellijke deportatie, waarvan slechts 6 procent afkomstig is uit Afghanistan en Syrië.
Bovendien zijn er juridische twijfels over de haalbaarheid van Scholz' plannen. Duitse constitutionele experts, waaronder een voormalige rechter van het Hooggerechtshof, hebben twijfels geuit over de legaliteit van het deporteren van migranten naar derde landen zoals Oezbekistan.
Politieke realiteit
Met slechts een jaar te gaan tot de volgende federale verkiezingen staat Scholz onder enorme druk om zijn beloftes na te komen. De kanselier probeert deals te sluiten met derde landen om meer migranten te kunnen deporteren, maar deze initiatieven stuiten op juridische en praktische uitdagingen.
Scholz' verschuiving naar een harder migratiebeleid weerspiegelt de veranderende publieke opinie in Duitsland, waar een groeiend aantal mensen bezorgd is over veiligheid en criminaliteit. Of hij voldoende tijd heeft om substantiële veranderingen door te voeren, blijft echter de grote vraag.