VN zwicht voor Taliban: bespreekt geen vrouwenrechten bij officiële conferentie
De Verenigde Naties is akkoord gegaan met de eisen van de Taliban om geen Afghaanse vrouwen te laten deelnemen aan de VN-conferentie over Afghanistan. Ook zijn alle debatten over vrouwenrechten van de agenda geschrapt, op verzoek van de Taliban. De conferentie vond plaats op 20 juni in Qatar.
De VN-conferentie in Doha was de eerste persoonlijke ontmoeting tussen de Taliban en afgevaardigden uit 22 landen. Deze bijeenkomst was bedoeld om urgente kwesties zoals privézaken, bankieren en het anti-narcoticabeleid te bespreken. Ondanks de afwezigheid van Afghaanse vrouwen, waren enkele vrouwelijke speciale gezanten van Afghanistan wel aanwezig.
De VN-gezant voor Afghanistan, Roza Otunbayeva, verklaarde bij een persconferentie in New York dat de VN niet onder druk stond bij het nemen van deze beslissingen en dat de organisatie zelf heeft besloten om geen Afghaanse vrouwen uit te nodigen. De bijeenkomst werd voorgezeten door VN-politiek hoofd Rosemary DiCarlo en richtte zich op kritieke economische en sociale kwesties in Afghanistan.
Het besluit van de VN heeft tot hevige kritiek geleid van mensenrechtenorganisaties. Tirana Hassan, uitvoerend directeur van Human Rights Watch, noemde het schokkend dat de VN een bijeenkomst zou houden zonder vrouwenrechten op de agenda of Afghaanse vrouwen in de zaal. Amnesty International voegde hieraan toe dat de geloofwaardigheid van de bijeenkomst op het spel staat als de mensenrechtencrisis in Afghanistan niet adequaat wordt aangepakt en vrouwenrechtenverdedigers niet worden betrokken.
De Taliban, die in 2021 de macht grepen nadat de Verenigde Staten en NAVO-troepen zich terugtrokken na twee decennia van oorlog, worden internationaal nog steeds niet erkend als de regering van Afghanistan. De VN heeft aangegeven dat erkenning bijna onmogelijk is zolang er een verbod op onderwijs en werk voor vrouwen van kracht blijft.
De Taliban hebben hun interpretatie van de islamitische wet gebruikt om meisjes boven de 11 jaar van onderwijs uit te sluiten, vrouwen uit openbare ruimtes te verbannen, hen van veel banen uit te sluiten en strikte kledingvoorschriften en mannelijke voogdijregels te handhaven.
De VN hoopt dat de bijeenkomst in Doha de eerste stap zou kunnen zijn in een langdurige dialoog die zal leiden tot positieve veranderingen voor het Afghaanse volk.
Islamitische landen, waar veel mensenrechtenschendingen plaatsvinden, lijken steeds meer hun stempel te drukken op de VN. Zo hebben medewerkers van de VN-organisatie UNRWA directe banden met de terreurgroep Hamas. Ook zit de VN-mensenrechtencommissie vol met dubieuze landen als Qatar, Soedan, Algerije, Koeweit, Burundi en Somalië.