Kamer wil asielzoekers deels hun verdienmodel afnemen
Een meerderheid in de Tweede Kamer steunt het voorstel om de dwangsommen af te schaffen die de overheid moet betalen aan asielzoekers als hun asielaanvragen te lang duren. Partijen als de PVV, VVD en SGP willen zelfs verder gaan door ook een verbod op via rechters afgedwongen dwangsommen op te nemen in de wetgeving.
Het wetsvoorstel dat momenteel ter tafel ligt, beperkt zich tot de zogenaamde bestuurlijke dwangsommen. Echter, volgens de Raad van State kunnen dwangsommen opgelegd door de rechter niet worden afgeschaft zonder internationale verdragen te schenden. De betrokken fracties zoeken naar mogelijkheden om ook deze dwangsommen aan banden te leggen, meldt Hart van Nederland.
Daarnaast oppert de VVD dat asielzoekers die een dwangsom ontvangen, dit geld zouden moeten gebruiken om bij te dragen aan de kosten van hun opvang. VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans heeft hierover vragen gesteld aan staatssecretaris Eric van der Burg van Asielzaken, inclusief de mogelijkheid om dit met terugwerkende kracht te implementeren.
De IND heeft aanzienlijke bedragen aan dwangsommen moeten uitbetalen; alleen al in de eerste vier maanden van dit jaar was dit bijna 10 miljoen euro, na een totaal van 11,3 miljoen euro vorig jaar. De verwachting is dat de dwangsommen in 2025 kunnen oplopen tot 30 miljoen euro, als gevolg van klachten over trage afhandeling van asielaanvragen. Dit blijkt uit de meest recente begrotingsupdate van het demissionaire kabinet.