Brussel overweegt sancties als partij Le Pen toetreedt tot Franse regering
Hoewel Frankrijk al jarenlang zijn financiën amper op orde heeft, heeft de Europese Commissie tot nu toe nooit ingegrepen. Maar dit dreigt te veranderen als Rassemblement National (RN), de partij van Marine Le Pen, binnenkort wellicht toetreedt tot de Franse regering. Brussel maakt zich namelijk grote zorgen om de rechtse volkspartij van Le Pen, meldt Politico.
Op 30 juni en 7 juli vinden de eerste en tweede ronde van de Franse parlementsverkiezingen plaats. President Emmanuel Macron heeft deze vervroegd uitgeschreven vanwege zijn nederlaag bij de Europese verkiezingen. Hier werd de rechtse anti-immigratiepartij RN juist veruit de grootste, met bijna een derde van alle stemmen.
RN staat torenhoog in de peilingen, en de kans op regeringsdeelname is dus zeker aanwezig. Dit zorgt voor kopzorgen bij de Europese bestuurstop. Brussel overweegt zelfs om voor het eerst financiële sancties op te leggen aan Frankrijk, als RN binnenkort gaat meeregegeren, meldt Politico.
Oplopende staatsschuld
Volgens de EU-voorschriften moeten lidstaten hun begrotingstekort en staatsschuld binnen bepaalde grenzen houden. Maar hoewel Frankrijk al jarenlang zijn financiën niet op orde heeft, is dit land hierom nog nooit bestraft. De EU heeft altijd een oogje dichtgeknepen voor Frankrijk. Maar deze voorkeursbehandeling komt wellicht onder druk te staan met de mogelijke regeringsdeelname van RN.
Zo vertelt Zsolt Darvas, van de denktank Bruegel, aan Politico: "Als Frankrijk onder RN zijn financiële beleid voortzet zonder rekening te houden met EU-regels, dan staat de hele fiscale structuur van de EU op het spel."
Naar verwachting zal de Franse staatsschuld volgend jaar al oplopen naar 114 procent van het bbp. Maar het economisch beleid van RN, waaronder belastingverlagingen en het terugdraaien van pensioenhervormingen, zou de Franse staatsschuld nog verder opdrijven. De EU waarschuwt dat, indien RN aan de macht komt, Frankrijk zich moet houden aan de strengere begrotingsregels die onlangs zijn hervormd na de COVID-pandemie.
Bij de Europees Parlementsverkiezingen van deze maand wonnen vooral eurosceptische partijen. Hierdoor bevindt de Europese Commissie zich momenteel in een 'kwetsbare' positie, stelt Politico. De verwachting is dat er in de herfst, wanneer landen hun plannen moeten presenteren om hun schulden en tekorten terug te dringen, pas echt duidelijkheid komt over de Franse situatie.