Europese asielketen blijft onder extreme druk staan
Het Europese Asielagentschap EUAA meldt dat het uitzetten van afgewezen asielzoekers steeds moeizamer verloopt. Ondanks een stijging van het aantal asielzoekers die naar de EU komen, slaagt de EU er nauwelijks in om afgewezen vreemdelingen terug te sturen. In 2022 en 2023 kregen bijna een miljoen asielzoekers te horen dat ze moesten vertrekken. Maar slechts ongeveer 175.000 van hen hebben de EU daadwerkelijk verlaten, blijkt uit nieuwe cijfers.
Veel afgewezen asielzoekers blijven illegaal in de EU omdat hun thuislanden weigeren hen terug te nemen. Experts waarschuwen dat het vertrouwen in het asielsysteem kan instorten als afgewezen asielzoekers niet worden teruggestuurd naar hun thuisland.
De problemen beperken zich niet tot Nederland. Eind 2023 stonden in de hele EU 883.000 asielverzoeken open. Er zijn onvoldoende opvangplekken en woningen, en het uitzetten van afgewezen asielzoekers lukt amper. Het Europese Asielagentschap concludeert in zijn jaarverslag dat de asielsystemen in Europa onder extreme druk staan.
Directeur Nina Gregori van de EUAA wijst, tegenover de Telegraaf, erop dat immigratiediensten het net zo druk hebben als na het uitbreken van de Syrië-oorlog in 2015. Daarnaast biedt de EU tijdelijk onderdak aan 4,3 miljoen Oekraïners. Dit legt extra druk op de asielsystemen in Europa.