Senatoren, zadel minister Keijzer niet op met rampzalige wet: "Haal streep door Wet 'betaalbare' huur"
Dinsdag 18 juni is er een cruciaal debat in de Eerste Kamer, te weten het debat over de Wet ‘betaalbare’ huur. Als de senatoren een week later, 25 juni, in meerderheid voor deze wet zullen stemmen, dan is het oplossen van de woningnood volgens experts op de woningmarkt én volgens de nieuwe woonminister Mona Keijzer verder weg dan ooit. Om dat tij te keren schrijven de Haagse vastgoedbelegger Jeroen Lentze en Niek Verra, makelaar in Den Haag en bestuurslid bij Vastgoed Belang Zuid-Holland, een brandbrief aan de Eerste Kamer. Een brief met een klip en klare boodschap aan de Senaat: Haal subiet een streep door de Wet ‘betaalbare’ huur.
Beste senatoren,
Bij het onlangs aannemen van de Wet ‘betaalbare’ huur in de Tweede Kamer wordt gesteld dat de huren flink omlaag zullen gaan. Niets is echter minder waar. Met nog méér overheidsbemoeienis op de woningmarkt zullen de huren nog verder stijgen. Woningplatform Pararius ziet al sinds de aankondiging van de wet een enorme tendens van prijsstijgingen van huurwoningen in de vrije sector. De stijging van de prijs komt vooral doordat het aantal vrije sector huurwoningen dat vrijkwam voor nieuwe huurders fors is gedaald. Dat er minder huurwoningen zijn in de vrije sector komt volgens Pararius omdat particuliere beleggers er, in aanloop naar de nieuwe wet, steeds vaker voor kiezen om woningen die vrijkomen te verkopen en niet opnieuw te verhuren. In onze stad, Den Haag, duiken overal borden op met de tekst ‘Deze woning komt nooit meer te huur.’ Wij zien dat beleggers hun panden aan het verkopen zijn en steeds meer investeren in het buitenland.
Huurders kunnen geen kant meer op
Door het beleid van demissionair woonminister Hugo de Jonge (CDA) kunnen huurders geen kant meer op. De plannen om de huurmarkt te reguleren pakken dramatisch uit. Er wordt de kiezer lagere huren beloofd, maar met deze wet zal de ene na de andere huurverhoging plaatsvinden. Dat zeggen wij niet omdat wij dat als spelers in het vastgoed willen, dat zeggen wij omdat de combinatie van regelingen het ondoenlijk maken om in huizen te blijven investeren. Strengere regelgeving, zwaardere fiscale lasten en stijgende rente leiden ertoe dat veel particuliere verhuurders, zoals Jeroen, eieren voor hun geld kiezen. Niek ziet als makelaar – en poortwachter van de woningmarkt – dat woningen op grote schaal verkocht worden.
Daar waar de Wet ‘betaalbare’ huur juist was bedoeld om torenhoge huurprijzen in de zogeheten middenhuur in te dammen, zien we dat dit verdeelsysteem in de vrije huursector juist averechts werkt. Als je ons stimuleert door soepele regelgeving omtrent splitsen, minder hoge belastingdruk en dergelijke, zullen er juist meer huurwoningen bijkomen. Want eigenaren gaan niet verhuren onder de kostprijs, die woningen worden dan verkocht. En geloof ons, daar zijn we al volop mee bezig. Het effect op de vrije sector huurmarkt is vele malen groter dan het effect op de koopmarkt. De vrije sector huurmarkt is acht keer kleiner dan de koopmarkt waardoor de verschuiving van woningen naar de koopmarkt drastische gevolgen heeft voor de huurprijzen van de woningen die overblijven. We krijgen daarbij als markt bijval van experts, zoals van Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt aan de TU Delft.
Optoppen en splitsen van woningen gaat niet gebeuren
Als Tweede Kamerlid bestreed Mona Keijzer onlangs de wet met verve. Ze was uiterst kritisch, kwam zelf met de door ons genoemde voorbeelden en ze bleek oog te hebben voor de belangen van verhuurders en beleggers. Ze weet precies wat er mis is aan de wet. Zij weet dat als jullie als senatoren vast zullen blijven houden aan deze wet, beleggers dan ook niet meer zullen investeren in het zogeheten splitsen en optoppen van woningen.
Het splitsen van een woning houdt in dat je van een bestaande woning meerdere zelfstandige woningen maakt. Het optoppen is boven op bestaande huizen nog één of meer woonlagen bijbouwen. In plaats van ons te faciliteren bij deze slimme manieren om in wijken waar dit de leefbaarheid niet zal schaden snel veel meer woonruimte te creëren, is de nieuwe wet de doodsteek voor het plukken van laaghangend fruit bij het oplossen van de woningcrisis. De aanhoudende beleidsonzekerheid draagt namelijk bij aan de terughoudendheid van beleggers om te investeren, zowel in nieuwbouwwoningen, als in het investeren in het optoppen of splitsen van woningen. Dit omdat er door overheidsingrijpen geen droog brood meer te verdienen valt.
Brandbrief met oproep
Om te zorgen dat beleggers nog enigszins in Nederland blijven investeren en om mevrouw Keijzer als woonminister niet op te zadelen met een onwerkbare, rampzalige wet schrijven we uw Kamer deze open brandbrief. De beoogd minister is al in nauw contact met de branche, ze weet precies wat er speelt. Zo zei ze onlangs in een interview met Vastgoed Journaal dat de middenhuurregulering, zoals voorgesteld door demissionair minister Hugo de Jonge, contraproductief is: ‘De woningmarkt heeft een noodplan nodig en alle heilige huisjes moeten daarbij omver” en, zo zei ze naar aanloop naar haar tegenstem in de Tweede Kamer: “Wij hebben met veel vastgoedondernemers gesproken en inmiddels is duidelijk dat de door de minister voorgestelde huurprijsregulering een negatief effect gaat hebben op de woningvoorraad. Wij zijn tegen het ondoordacht stapelen van allerlei regels met als nettoresultaat minder huurwoningen.”
Met deze wijze woorden in gedachten kan het toch niet zo zijn dat haar taak om straks de wooncrisis op te lossen door deze onuitvoerbare wet onmogelijk wordt gemaakt? Om dat te voorkomen roepen wij u als Eerste Kamer met klem op om deze wet (alsnog) van tafel vegen. Dan kan rigoureus met u tegenstem op 25 juni. Dat kan ook met het uitstellen van de besluitvorming. Bij twijfel kunt er namelijk voor kiezen om de besluitvorming over deze wet in elk geval uit te stellen tot na de installatie van mevrouw Keijzer als minister. Hiermee geeft u haar en uzelf de kans om ieder geval met u het gesprek te voeren over de gevolgen van de invoering van deze wet. Hierbij kunnen uw Kamer en de nieuwe minister in gezamenlijkheid op zoek gaan naar de juiste maatregelen voor het oplossen van de woningnood.
We drukken u op uw hart om ook te denken aan de belangen van huurders. Want als de wet door de Eerste Kamer wordt aangenomen, dan kunnen huurders een betaalbare huurwoning op hun buik schrijven. We kunnen het tij nog keren, zeker als u de nieuwe woonminister Mona Keijzer niet op zal zadelen met deze onuitvoerbare wet.
Jeroen Lentze is belegger op de Haagse woningmarkt, nog wel.
Niek Verra is makelaar en bestuurslid bij Vastgoed Belang Zuid-Holland.