Peiling: meeste Duitsers bezorgd om invloed islam in hun land
Maar liefst 61 procent van de Duitse kiezers maakt zich zorgen om de toenemende invloed van de islam in Duitsland. Dit blijkt uit een recente peiling van de publieke omroep ARD.
Deze bezorgdheid stijgt op een moment dat Duitsland een aanzienlijke instroom van migranten uit overwegend islamitische landen zoals Syrië, Afghanistan, Turkije, Irak, Iran en Somalië heeft ervaren. Alleen al in 2023 zijn meer dan 461.000 mensen naar Duitsland gekomen via asielprocedures en gezinshereniging. Ook vinden er sinds dit jaar sharia-marsen plaats in Duitse steden, georganiseerd door Duitse moslimorganisaties.
Experts en activisten waarschuwen voor de gevolgen van deze demografische veranderingen. Zo stelt Sigrid Herrmann, een expert op het gebied van politieke islam, dat deze ontwikkeling te verwachten was. "Mensen brengen hun waarden met zich mee, en in islamitisch georiënteerde samenlevingen zijn die waarden vaak diep religieus en gericht op het vormgeven van de maatschappij," zegt Herrmann bij NIUS.
Publiciste Zana Ramadani, en zelf opgegroeid in een islamitische omgeving, spreekt van een gerechtvaardigde angst. "Het probleem is niet beperkt tot een kleine groep; de hele gemeenschap wordt steeds veeleisender," stelt Ramadani bij NIUS. Ze wijst op pogingen binnen scholen, kinderdagverblijven en andere openbare instellingen om islamitische regels door te drukken. Zo kampen sommige basisscholen in Duitsland en Oostenrijk al met een shariapolitie. Daar neemt vaak ook het democratisch draagvlak en tolerantie af onder scholieren.
De publieke opinie in Duitsland lijkt deze zorgen te delen. Een recente INSA-enquête toont aan dat 52 procent van de Duitsers geen vluchtelingen uit islamitische landen meer wil opnemen. Bovendien vreest 54 procent dat Duitsers een minderheid in hun eigen land zullen worden.
De bezorgdheid kwamen deze maand ook tot uiting bij de Europese verkiezingen. Kiezers uitten hun ongenoegen over de huidige coalitieregering door in groten getale op rechtse partijen zoals de CDU (30 procent) en AfD (15,9 procent) te stemmen, die een strengere aanpak van migratie voorstaan.