Rijke VVD-wijk in verzet tegen komst azc: 'Hypocriet zooitje'
In de Vogelwijk, één van de meest welgestelde buurten van Den Haag, is grote onrust ontstaan door plannen voor een grootschalige opvanglocatie. Het voormalige Haga Ziekenhuis, dat al jaren leegstaat, is door de gemeente aangewezen om honderden asielzoekers op te vangen. Dit heeft geleid tot hevige protesten van de bewoners, die zich overvallen voelen door dit besluit.
De Vogelwijk, met een gemiddelde huizenprijs van zo'n 900.000 euro, wordt geconfronteerd met een situatie die haaks lijkt te staan op de politieke voorkeuren. Vorig jaar werden VVD, GL-PvdA en D66 nog veruit de grootste in deze wijk bij de Tweede Kamerverkiezingen: partijen die van huis uit de spreidingswet steunen.
Echter, nu dit beleid directe invloed heeft op hun eigen leefomgeving, is er sprake van verzet. De gemeente heeft een deel van een leegstaand ziekenhuis opgekocht om daar vierhonderd asielzoekers, tientallen statushouders, Haagse jongeren en dakloze gezinnen op te vangen.
Dit stuit op grote onvrede bij de omwonenden. Op woensdagavond verzamelden zich vijfhonderd bewoners voor het oude ziekenhuis om hun ongenoegen te uiten. "Deze mate van furie heb ik hier nog nooit gezien", merkt Dick van Rietschoten, hoofdredacteur van het lokale wijkblad, op bij AD. Het plan voorziet in de huisvesting van ongeveer 700 personen variërend van asielzoekers en statushouders tot dakloze gezinnen en jongeren uit beschermde woonsituaties.
De onvrede in de wijk wordt verder gevoed door een gevoel van gebrek aan inspraak. De aankondiging van de plannen kwam voor velen als een verrassing en velen voelen zich niet gehoord in een proces dat hun directe leefomgeving aangaat. "We hadden veel eerder betrokken moeten worden", vertelt Lodewijk de Haes, voorzitter van de wijkvereniging, bij AD.
De gemeente Den Haag heeft aangekondigd de komende tijd meer te willen investeren in communicatie en betrokkenheid van de wijkbewoners om zo tot een meer gedragen oplossing te komen. Vorig jaar kwam ook de rijke VVD-wijk Aerdenhout al in opstand tegen de komst van een asielopvang.
Gemengde reacties
Online klinken er verontwaardigde reacties op het verzet. Zo ziet voormalig VVD-burgemeester Geert Dales 'alle vooroordelen over de D66-, GroenLinks- en PvdA-stemmers weer bevestigd'. En Eef reageert: 'Heerlijk dit. Eindelijk komen ze in aanraking met de gewone wereld. Ik wens ze veel culturele verrijking. Want dat is zó mooi volgens de partijen waar ze op stemden.'
Iemand spreekt van een 'hypocriet zooitje'. Een andere reactie luidt: 'Prachtig toch, ze moeten eigenlijk heel blij zijn, ze krijgen precies dat, waarvoor ze naar de stembus zijn gegaan.'