Is dit de échte reden van oorlog Oekraïne? '12 biljoen dollar aan mineralen in grond'
De Amerikaanse senator Senator Lindsey Graham heeft opmerkelijk uitspraken gedaan over de rijkdom en natuurlijke hulpbronnen in Oekraïne. Volgens hem vormen de waardevolle mineralen van het land een centraal element in het conflict tegen Rusland. Ondertussen heeft de Europese Unie juist veel interesse in de grote lithiumvoorraden in Oekraïne.
Al 2,5 jaar duurt de oorlog in Oekraïne. Tot nu toe lag de focus altijd op grondgebied, maar volgens de Amerikaanse senator Linsey Graham spelen er ook belangrijke economische belangen. In het CBS-programma Face the Nation wijst hij op de cruciale mineralen in Oekraïne, ter waarde van 10 tot 12 biljoen dollar.
"Oekraïne zou het rijkste land van heel Europa kunnen worden. Ik wil dat geld en die bezittingen niet aan Poetin geven om met China te delen", zegt hij. "Als we Oekraïne nu helpen, kunnen ze de beste zakenpartner worden waar we ooit van gedroomd hebben. Die 10 tot 12 biljoen dollar aan kritieke minerale activa zou door Oekraïne en het Westen kunnen worden gebruikt, niet aan Poetin en China worden gegeven."
Volgens Graham hebben deze rijkdommen het potentieel om Oekraïne tot het rijkste land van Europa te maken. De senator benadrukt dat na een overwinning op Rusland, de Verenigde Staten aanzienlijk zouden kunnen profiteren van de Oekraïense mineralen.
Economische belangen voor EU
Niet alleen de VS, maar ook de Europese Unie lijkt interesse te hebben in de grondstoffen in Oekraïne. Dit vertelde de Duitse parlementariër Roderich Kiesewetter vorig jaar bij de publieke omroep. Volgens hem heeft Europa het lithium in de oostelijke grensregio's (Donetsk en Loehansk) in Oekraïne nodig voor de fabricage van elektrische auto's. Als Rusland deze regio's inlijft, krijgt Vladimir Poetin dus een nieuwe economische troef in handen, vreest hij.
Deze minerale hulpbronnen zijn broodnodig voor de energietransitie in Europa, beweert Kiesewetter in een vragenrondje bij Tagesschau. Met lithium worden er motoren gemaakt voor elektrische auto's. De Europese Unie wil dat alle lidstaten overstappen op elektrische auto's, en verbiedt daarom de verkoop van nieuwe benzine- en dieselauto's vanaf 2035.
Volgens Kiesewetter heeft de EU lithium nodig uit Oekraïne. Hij wijst erop dat veruit de grootste lithium-voorraden in Europa zich bevinden in de oostelijke regio's Donetsk-Luhansk, vlak bij de grens met Rusland. Daarom zullen de economische kosten enorm zijn als Oekraïne deze regio's verliest aan Rusland, beweert hij bij ARD.
"Als Europa de energietransitie wil volbrengen, hebben we een eigen lithium-voorraad nodig", vertelt hij bij Tagesschau. "Daarom wil Rusland deze regio's innemen, om ons afhankelijk van hen te maken voor elektrische motoren."
EU-toetreding ondanks hardnekkige corruptie
Begin 2023 beweerde toenmalig Eurocommissaris van Klimaat, Frans Timmermans, al dat Oekraïne alles in huis heeft om 'leider in de moderne groene energie' te worden. Volgens hem Oekraïne namelijk een 'enorm potentieel voor zonne-, wind-, en hydro-energie en biomethaan'.
Inmiddels mag president Volodymyr Zelensky de toetredingsonderhandelingen beginnen met de Europese Unie. Dit is ondanks de wijdverbreide corruptie in het land, waarover grote zorgen zijn bij de Amerikaanse regeringstop. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen beweert dat Zelensy grote vooruitgang maakt in corruptiebestrijding, maar in zijn eigen land wordt hij juist veelal als verantwoordelijke hiervoor gehouden, blijkt uit sociologisch onderzoek.