Kamer wil verplichte taaleis voor migranten ophogen bij naturalisatie
De Tweede Kamer wil dat migranten, die genaturaliseerd willen worden tot Nederlander, een verplichte taaltoets afleggen van minimaal B1-niveau. Dinsdag werd hiervoor een motie aangenomen. De beslissing leidt tot een woedende reactie van Vluchtelingenwerk Nederland.
De aangenomen motie werd ingediend door de VVD, met als mede-indieners ook BBB, SGP, NSC en PVV. 'Het spreken van de Nederlandse taal is een vereiste om in te burgeren, maar het is erg lastig om mee te doen in de Nederlandse samenleving als je geen Nederlands spreekt', staat er in de motie te lezen.
Daarom wordt het demissionaire kabinet verzocht om het taalniveau van de verplichte taaltoets op te hogen naar B1-niveau. Dit is eenvoudig Nederlands, bestaande uit makkelijke woorden die bijna iedereen gebruikt en begrijpt.
Reactie van demissionair kabinet
Het kabinet steunt de motie, schrijft staatssecretaris Van der Burg in een Kamerbrief. Wel waarschuwt hij voor de hoge kosten die hiermee gepaard gaan. Dit komt doordat B1-examens door Staatexamens beoordeeld moeten worden, in tegenstelling tot de huidige A2-toetsen. In 2018 kondigde toenmalig minister Koolmees al dat de taaleis verhoogd zou worden, maar dit gebeurde uiteindelijk niet vanwege een gebrek aan extra financiering.
Volgens de huidige regels geeft alleen een inburgeringsdiploma op A2-niveau recht op naturalisatie. Er zijn echter uitzonderingen zoals vrijstelling voor hen die al kunnen bewijzen voldoende kennis van de Nederlandse taal en maatschappij te hebben, of ontheffing voor diegenen die vanwege een beperking de toets niet kunnen halen.
Van der Burg benadrukt dat de huidige regelgeving rond naturalisatietoetsen, die nog gebaseerd is op de Wet inburgering 2013, van kracht blijft tot de implementatie van een nieuw stelsel. Dit stelsel moet nog aangepast worden om aan te sluiten op de recent ingevoerde Wet inburgering 2021.
'Nare plannen'
Vluchtelingenwerk Nederland is niet te spreken over de voorgenomen taalverhoging. 'Dit betekent dat tienduizenden inwoners van ons land altijd vreemdelingen blijven', schrijft de organisatie in een reactie op X. 'Iemand op leeftijd of met een beperkt leervermogen zal het niveau B1 vrijwel nooit bereiken, ongeacht verblijfsduur of aantal taallessen. Naturalisatie wordt iets voor "the happy few": jonge hoogopgeleide migranten. Door B1 als eis te stellen voor naturalisatie, creëert de overheid tweederangsburgers.'
Maar deze opmerking leidt tot kritische reacties. Zo beschuldigen sommige Nederlanders de organisatie van betuttelracisme. 'Vluchtelingenwerk Nederland denkt dat alle buitenlanders te dom is om niveau B1 te kunnen halen. Ze voelen zich er zo erg boven staan dat ze hun hulp nodig hebben om het aan te kaarten. Wat een racist ben je dan zeg', schrijft iemand.