Moslims doen aangifte tegen Mona Keijzer na uitspraken over antisemitisme binnen de islam
Een groep moslims heeft aangifte gedaan tegen BBB-politica Mona Keijzer na haar uitspraken over diepgeworteld antisemitisme in de islam in het televisieprogramma Sophie & Jeroen. Keijzer zei dat "Jodenhaat bijna onderdeel is van de islamitische cultuur", wat volgens de aangevers aanzet tot haat, geweld en discriminatie van moslims. Keijzer zegt echter dat haar uitspraken zijn gebaseerd op 'feiten en cijfers'.
Toen het onderwerp asiel en migratie ter sprake kwam bij Sophie & Jeroen, liet Keijzer aan duidelijkheid niets te wensen over. Het ging daarbij specifiek over het feit dat het nieuwe kabinet van plan is om kennis over de holocaust onderdeel te maken van de inburgeringscursus voor nieuwkomers in Nederland. “Veel migranten komen uit landen met een islamitisch geloof. We weten dat daar jodenhaat onderdeel is van de cultuur.” De politica werd direct onderbroken door presentatrice Sophie Hilbrand. “Zegt u dat jodenhaat onderdeel is van de islamitische cultuur? Dat is best een heftige uitspraak.”
Aangifte tegen deze feitelijk correcte constatering dus: https://t.co/3ZFxGrDkPL
— Bart Nijman (@BartNijman) May 24, 2024
“Ik vind dat helemaal geen heftige uitspraak”, ging Keijzer onverstoorbaar verder. "Ik vind het heftig dat je dit ontkent. Als ik kijk naar wat er gaande is op straten in Nederland, vind ik dat je deze discussie bij uitstek moet gaan voeren.” Ook tafelgast en schrijver Arnon Grunberg bemoeide zich vervolgens met de discussie: “Ik denk niet dat we moeten doen alsof antisemitisme en jodenhaat puur een probleem is van mensen met een islamitische achtergrond. Dat is schandelijk en daarmee speelt u twee minderheden tegen elkaar uit."
Keijzer bood vervolgens haar excuses aan en verduidelijkte dat haar opmerking niet op alle moslims van toepassing was. Desondanks vond Kasim Tekin, initiatiefnemer van de aangifte, dit niet voldoende: "Dit maakt ons boos, doet pijn en we zijn ook bezorgd," verklaart hij tegenover het AD. Tekin, een historicus en publicist, voegde eraan toe dat hij met deze opmerkingen wakker werd op zijn mobiele telefoon: "Dan denk je de dag goed te beginnen, maar zie je weer hoe je als moslimgemeenschap kapot wordt gemaakt op nationale tv. Dat moet gewoon stoppen."
Tekin beschuldigt Keijzer van het zaaien van verdeeldheid door moslims tegenover niet-moslims te zetten en benadrukte dat het historisch gezien niet de moslims waren waar de Joden bang voor hoefden te zijn: "Ze schuift ons in de schoenen dat wij antisemitisch zijn. Wat geeft je dan het recht om ons zo af te schilderen? Dat is heel pijnlijk en zorgelijk. Met deze stemmingmakerij maakt ze Nederland klaar voor nieuwe wetten waar vooral moslims onder zullen lijden."
Reactie van Keijzer
Vrijdagmiddag heeft Keijzer gereageerd op de aangifte. Zij zegt dat haar uitspraken worden gestaafd door academisch onderzoek naar antisemitisme onder moslims. Daarom beschouwt ze haar uitspraken niet als haatzaaiend.
"BBB maakt zich zorgen over Jodenhaat en het aantal antisemitische incidenten in ons land dat de laatste maanden enorm gestegen is. Wij strijden daartegen en wij strijden voor de vrijheid om problemen te benoemen en doen dat onderbouwd met feiten en cijfers. Vrijheid van meningsuiting is een van de pijlers van onze democratische rechtsstaat. Die moet, net als de Joden in Nederland, worden beschermd", laat ze weten in een persverklaring.
Reactie @MonaKeijzer op aangifte: pic.twitter.com/4Isv9F5vJa
— Elodie Verweij (@elodieverweij) May 24, 2024
Moslims veel vaker betrokken bij antisemitische incidenten in West-Europa
Moslims zijn oververtegenwoordigd bij antisemitische incidenten in West-Europa, blijkt uit EU-statistieken. Maar liefst 30 procent van alle daders heeft een 'extremistische moslimovertuiging', terwijl moslims in West-Europese landen slechts 4 tot 10 procent van de bevolking uitmaken.
Deze statistieken komen uit een rapport uit 2018. Het EU-bureau voor Fundamentele Rechten (FRA) deed onderzoek naar de ervaringen en statistieken over discriminatie en haatzaaierij jegens Joden in de Europese Unie. Hierin komt naar voren dat moslims oververtegenwoordigd zijn in het aantal antisemitische incidenten in West-Europa.
Gemiddeld heeft 30 procent van alle daders in West-Europa een moslimovertuiging, maar in sommige landen ligt dit percentage hoger. Voorbeelden hiervan zijn Oostenrijk (35 procent), België (34 procent), Duitsland (41 procent), Denemarken (34 procent), Frankrijk (33 procent), Nederland (35 procent) en Zweden (40 procent). In Hongarije en Polen heeft slechts 2 procent van alle daders een moslimovertuiging.
Dit betekent dat moslims in al deze landen enorm oververtegenwoordigd zijn in het aantal antisemitische incidenten. Het percentage moslims in de totale bevolking ligt in alle landen aannemelijk een stuk lager: Oostenrijk (4,2 procent), België (7,6 procent), Duitsland (3,5 procent), Denemarken (4,4 procent), Frankrijk (9 procent), Nederland (4,9 procent), Zweden (8,1 procent).
Eén van de respondenten in het FRA-onderzoek vertelt dat hij zijn Joodse identiteit vooral verbergt voor zijn islamitische buren. "Eén van de grootste fundamentele problemen voor Joden in Denemarken is dat we niet openlijk onze Joodse identiteit durven te laten zien op school, in de sportschool, enzovoort, uit angst voor antisemitische opmerkingen. Helaas is dit vooral zo bij onze moslimburen", aldus een dertiger uit Denemarken.
In april was er al een voorbeeld van zulk antisemitisme te zien. Honderden moslims in Berlijn gingen de straat op om op te roepen tot de uitroeiing van joden en Israël. "Dood, dood aan Israël! Ik zorg voor bloedende lichamen!" is te horen op video's. Dit gebeurde tijdens de Ramadan, een periode van inkeer en bezinning.