'Walgelijke en onwetende kinderen': Douglas Murray hekelt pro-Palestijnse studenten
De Britse auteur Douglas Murray heeft geen enkel begrip voor de Europese en Amerikaanse studenten die deelnemen aan de pro-Palestijnse protesten aan hun universiteit. Volgens hem zijn ze erg naïef en onwetend. "Universiteitsidioten die oproepen tot 'Intifada' hebben geen idee hoeveel onschuldigen zijn gestorven door dat woord", benadrukt hij in een interview met Sky News Australia.
Sinds enkele weken vinden er hevige pro-Palestijnse protesten plaats bij Amerikaanse en Europese universiteiten. Dit gaat regelmatig gepaard met hevige vernielingen, oproepen tot geweld, Jodenhaat, barricades, islamitisch massagebed en veel arrestaties. In Nederland vormen vooral Amsterdam, Utrecht en Leiden het epicentrum hiervan.
De Britse auteur Douglas Murray ziet deze protesten met lede ogen toe. Hij bekritiseert scherp de studenten die oproepen tot een zogeheten 'intifada'. Dit is een geweldsoproep tegen Israël en haar bevolking.
"Als deze studenten gewoon onwetend zijn, wat ik echt, echt hoop, dan hoop ik dat ze – om één van de uitdrukkingen te gebruiken waar ze zelf zo dol op zijn – aan zichzelf gaan werken doen en beseffen wat de woorden die ze scanderen eigenlijk betekenen", vertelt hij bij Sky News Australia.
Media en intellectuelen
De kritiek van Murray strekt verder dan de studenten alleen. Hij haalt uit naar figuren in de media en bepaalde publieke intellectuelen die dergelijke gevaarlijke retoriek normaliseren of bagatelliseren. "Het is verbijsterend dat intelligente mensen deze slogans zonder na te denken overnemen."
Murray en de presentator, Rita Panahi, bespreken ook de dubbele standaarden betreffende progressieve waarden. Als voorbeeld wijst Murray naar de traditionele herenclub Garrick Club, dat sindskort ook mannen toelaat als leden. Hierover zegt hij: "Het is ironisch dat dezelfde mensen die strijden voor inclusiviteit bij de Garrick Club, niet dezelfde energie tonen als het gaat om gesegregeerde ruimtes in andere culturen, zoals bij moskeeën."
Murray wijst op hypocrisie binnen bepaalde progressieve kringen, waarbij kritiek vaak selectief lijkt te zijn, afhankelijk van het onderwerp en de betrokken personen. Hij benadrukt dat echte verandering inclusiviteit vereist op alle fronten, niet alleen waar het politiek passend is.