Nederlandse gastvrijheid? Nederland keurt veel meer asielverzoeken goed dan buurlanden
Nederland blijft aanzienlijk meer asielverzoeken goedkeuren dan zijn buurlanden. Dit komt deels door de toestroom van oorlogsvluchtelingen, maar ook door het beleid om asielzoekers sneller het voordeel van de twijfel te geven. Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg wil hier verandering in brengen, schrijft hij in een brief aan de Kamer.
Volgens een rapport van Eurostat werden er vorig jaar meer dan 400.000 asielverzoeken goedgekeurd in de hele EU. Nederland staat met een goedkeuringspercentage van 80 procent bovenaan, terwijl Frankrijk (31,4 procent), België (44,7 procent) en Duitsland (62,2 procent) aanzienlijk minder asielverzoeken honoreren. In Roemenië, IJsland en Zweden is de kans op goedkeuring het laagst, met percentages onder de 30 procent.
In 2022 lag het percentage in Nederland nog iets hoger, nadat de kans op asiel in de voorgaande jaren sterk was toegenomen. Elke EU-lidstaat krijgt een verschillende mix van nationaliteiten binnen. Het ministerie van Justitie meldt in het jaarverslag 'De Staat van Migratie' dat een groot deel van de behandelde asielaanvragen in Nederland afkomstig is uit landen met een hoog goedkeuringspercentage.
Al jaren melden zich relatief veel Syriërs in Ter Apel. Vanwege aanhoudende oorlogsgeweld in hun thuisland is de kans groot dat zij hier bescherming krijgen. Nederland is veel coulanter in het verlenen van asiel dan andere EU-landen.
Door toenemende achterstanden geven medewerkers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) de laatste jaren vaker 'het voordeel van de twijfel' aan asielzoekers en hun vluchtverhaal, aldus de Telegraaf. In plaats van uitgebreid aanvullend onderzoek te doen, krijgen ze dan simpelweg een verblijfsstatus. Demissionair staatssecretaris wil deze praktijk stoppen. Hij wil dat de IND voortaan meer gaat werken zoals instanties in andere EU-landen. Het doel is, volgens Van der Burg in een brief aan de Kamer, om 'de bewijslast zoveel mogelijk bij de asielzoeker neer te leggen'. Als de asielzoeker geen documenten kan overleggen om te bewijzen dat er terechte vrees is voor schade of vervolging in het thuisland, moet de kans op asiel kleiner worden.