Marcouch steunt voormalige Al Qaida-terrorist als 'inspirerende spreker' voor 5 mei
In samenwerking met de gemeente Arnhem zal Mohamedou Ould Slahi zijn 'inspirerende verhaal' vertellen bij een lunch op Bevrijdingsdag. Maar Slahi's naam is niet zonder controverse: hij is een voormalig Al Qaida-terrorist en vertrok naar Afghanistan om te vechten voor de Moedjahedien. Desondanks spreekt burgemeester Ahmed Marcouch (GL-PvdA) van een 'inspirerende gastspreker'.
Slahi is uitgenodigd in Arnhem omdat hij veertien jaar lang vastzat in Guantánamo Bay zonder aanklachten. Daarom mag hij op Bevrijdingsdag zijn 'zijn ervaringen en lessen in veerkracht en optimisme' doen in het Posttheater te Arnhem.
De lunch wordt georganiseer door AM-Supportteam. Kunstenmakers, Presikhaaf University, YAZ Jongerenwerk en GOAT Jongerenwerk. Ook gemeente Arnhem, het Posttheater en Vitanos werken mee aan de lunch. 'Dit is een unieke kans om persoonlijk kennis te maken met Mohamedou', aldus de organisatoren op Instagram. 'Mis deze kans niet om diepgaande inzichten te verkrijgen over wat vrijheid echt betekent in onze hedendaagse wereld.'
Ook Marcouch is enthousiast over de spreker. 'Stil staan en doorgeven van vrijheid democratie en rechtsstaat, doe samen met ons mee en met onze inspirerende gastspreker', reageert hij via X.
Al Qaida-terrorist
Desondanks is Slahi's naam bepaald niet zonder controverse. In december 1990 verliet hij Duitsland om te vechten voor de moedjahedien in Afghanistan. In maart 1991 trainde hij wekenlang in een Al-Qaeda-kamp waar hij ook zijn loyaliteit zwoer aan de terreurorganisatie. Kort na deze periode keerde hij terug naar Duitsland, maar begin 1992 ging hij weer voor twee maanden naar Afghanistan. Daar vocht hij tegen de Afghaanse overheid, aan dezelfde kant als het Amerikaanse leger.
Na deze periode beweerde Slahi dat hij alle banden met Al-Qaeda had verbroken. Desondanks stelde de Amerikaanse overheid dat Slahi daarna actief bleef voor Al-Qaeda, onder meer door te helpen met rekruteren. Tussen november 1999 en januari 2000 woonde Slahi in Montréal, Canada, waar hij verdacht werd van betrokkenheid bij een mislukte bomaanslag op LAX, de internationale luchthaven van Los Angeles.
De Canadese inlichtingendiensten onderzochten zijn rol, maar door gebrek aan bewijs keerde Slahi terug naar zijn geboorteland Mauritanië. In Mauritanië werd hij nogmaals ondervraagd, maar ook daar werd hij vrijgesproken van alle beschuldigingen. Vervolgens werd Slahi 14 jaar opgesloten in Guantánamo Bay. Hij werd vrijgelaten in 2016.
Stil staan en doorgeven van vrijheid democratie en rechtsstaat, doe samen met ons mee en met
— Ahmed Marcouch (@ahmedmarcouch) April 23, 2024
Onze inspirerende gastspreker @MohamedouOuld in #Arnhem pic.twitter.com/8VsofFu7V9