Omwonenden toekomstig azc Dordrecht krijgen 1000 euro voor veiligheidsmaatregelen
Buurtbewoners van een toekomstige azc in Dordrecht krijgen van de gemeente duizend euro om te besteden aan veiligheidsmaatregelen. Dat besloot een ruime meerderheid van de gemeenteraad. Men wil daarmee bezorgde buurtbewoners tegemoetkomen. ‘Falend asielbeleid in één zin’, reageert migratiedeskundige dr. Jan van Beek.
Het is een bizarre situatie in Dordrecht. Buurtbewoners protesteren al geruime tijd tegen de komst van een asielzoekerscentrum bij een bedrijventerrein in het zuiden van de stad. Daar zouden vanaf eind dit jaar een kleine 600 mensen moeten worden opgevangen. De protesten richten zich niet direct op de komt van het asielzoekerscentrum, maar op het groot aantal mensen dat er gaat worden opgevangen. Buurtbewoners zijn bang dat dit grote invloed heeft op hun dagelijks leven en dat hun veiligheid in het geding komt.
Daarom besloot de gemeenteraad om de buurtbewoners tegemoet te komen. Ze krijgen ieder 1000 euro om daarmee veiligheidsmaatregelen te treffen. Zo kunnen ze hun huizen beveiligen. Een vreemd besluit omdat de gemeenteraar daarmee lijkt aan te geven dat de komst van asielzoekers inderdaad de veiligheid verlaagt. 27 raadsleden stemden voor het voorstel en 11 tegen.
GroenLinks was tegen het voorstel. “We doen net alsof het allemaal criminelen zijn die hier naartoe komen”, reageert fractievoorzitter Abdullah Uysal tegenover RTV Dordrecht. Ook zijn collega Marije Schabel (PvdA) stelt dat met de toekomstige bewoners van het azc hiermee gecriminaliseerd worden. CU/SGP stelt juist weer dat het voorstel ook zonder criminalisering kan worden opgevat.
Op socal media wordt volop gereageerd op het nieuws. Migratiedeskundige dr. Jan van Beek houdt het kort en bondig. ‘Falend asielbeleid in één zin’, schrijft hij bij de kop van het artikel op Rijnmond: ‘Omwonenden toekomstig azc krijgen 1.000 euro voor hang- en sluitwerk.’ Sander Sassen: ‘Als je als overheid blijft volhouden dat de asielzoekers die we verwelkomen zich stuk voor stuk voorbeeldig gedragen, op koers gehouden door een werkend moreel kompas, hoe ga je als gemeente dit dan rechtpraten?’