Van der Valk-hotel Wieringermeer sluit eind april deuren om tijdelijk azc te worden
In het Van der Valk Hotel Wieringermeer zullen asielzoekers worden ondergebracht, zoals overeengekomen tussen het COA en Van der Valk. Het hotel zal eind april sluiten voor andere gasten.
Ondanks inspanningen van de gemeente Hollands Kroon, circuleerden er al geruchten over de opvang van asielzoekers in het hotel. De opvang zal plaats bieden aan 100 asielzoekers. De gemeente Hollands Kroon betreurt het dat mensen het nieuws via geruchten moesten vernemen en lijkt buiten de overeenkomst tussen het COA en Van der Valk te zijn gehouden.
De gemeente benadrukt dat er goede afspraken moeten worden gemaakt, zoals over de maximale duur van de tijdelijke opvang en de vervolgopvang van de bewoners. Momenteel vinden er gesprekken plaats tussen de gemeente, het COA en het hotel Van der Valk.
Er wordt binnenkort een informatiebijeenkomst georganiseerd voor de inwoners. De exacte datum zal spoedig worden bekendgemaakt. De 100 opvangplekken vormen de eerste stap van de 279 opvangplekken die de gemeente verplicht is te realiseren.
Dit is hoeveel euro één Van der Valk-hotel krijgt voor drie jaar lange opvang asielzoekers
Vorig jaar was er veel consternatie ontstaan naar aanleiding van het nieuws dat de Van der Valk-familie miljoenen euro's verdient aan de opvang van asielzoekers. Voor het opvangen van duizenden asielzoekers in diverse Van der Valk-hotels wordt het bedrijf rijkelijk vergoed met belastinggeld. Neem nu het Van der Valk-hotel in Uden. Voor een drie jarig asielopvangcontract krijgt die locatie bijna 29 miljoen euro. 'Decadente asielwaanzin', noemt PVV-senator Alexander van Hattem het.
Het Financieel Dagblad publiceerde vorig jaar een groot artikel waarin de zaak uit de doeken wordt gedaan. De 35-jarige Bob van der Valk is door zijn eigen ooms voor de rechter gedaagd. Hij zou volgens hen ‘grootschalige fraude’ hebben gepleegd bij het sluiten van de contracten met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Daarbij zou hij tientallen miljoenen euro’s hebben weggesluisd ten koste van het hotelconcern. Zelf ontkent hij de beschuldigingen.
Volgens de ooms was er bij het sluiten van de contracten met het COA sprake van belangenverstrengeling. Bob zou geld verdienen via een tussenpersoon die hotelkamers zoekt voor het COA. Volgens de aanklagers zouden hij en zijn zakenpartner gigantische marges rekenen en daarom heel veel geld verdienen aan de plaatsing van de asielzoekers in hotels. Hij werd daarom eerder dit jaar al door zijn ooms op non-actief gesteld. Hij was eerder directeur van een Van der Valk-hotel in Duiven en wil nu helemaal uit het concern stappen.
Dat gaat echter niet zonder slag of stoot. Bob en zijn familie ruziën namelijk over de voorwaarden van zijn vertrek. Bob is zelf bereid om een vergoeding van 20 miljoen te betalen om alles achter zich te laten en ook niet meer aangeklaagd te worden. Daar gaat zijn familie echter niet mee akkoord, waardoor de zaak voor de rechter kwam. Deze moet nog uitspraak doen. De zaak geeft direct een inkijkje in de wijze waarop het COA te werk gaat in samenwerking met hotels. Hotelketens verdienen miljoenen aan de opvang van asielzoekers, betaald met belastinggeld.
Casus Uden
Brabants Dagblad is naar aanleiding van de onthullingen van het FD gaan berekenen hoeveel het Van der Valk-hotel in Uden zou vangen. In dat hotel worden ruim 100 kamers verhuurd aan het COA, voor een periode van drie jaar. Hiervoor verdient Van der Valk bijna tien miljoen euro per jaar.
Saillant detail: het hotel zou oorspronkelijk verbouwd worden, maar deze verbouwing is drie jaar uitgesteld om asielzoekers op te vangen. Volgens de hotelketen om zo een steentje bij te dragen aan de samenleving. "Wij willen graag een positieve bijdrage leveren aan de samenleving en hebben daarom toegezegd tijdelijke opvang te faciliteren", aldus een woordvoerder.
PVV-senator en Brabants Statenlid Alexander van Hattem denkt er het zijne van: 'Decadente asielwaanzin! Via ontransparante achterkamertjes krijgt #Uden dit AZC-hotel opgedrongen.'