3 JA21-moties om asielbeleid aan te scherpen aangenomen door Kamermeerderheid
JA21 had drie moties ingediend die opriepen tot aanscherping van het huidige asielbeleid. Alle drie de moties zijn aangenomen door een Kamermeerderheid. De moties roepen onder meer op tot de komst van instroombeperkende maatregelen en betere communicatie tussen COA en gemeentes.
Een van de moties roept ook het eventuele nieuwe kabinet op om het Nederlandse asielbeleid om te toveren tot het striktste beleid van de EU.
Vandaag 3 moties #JA21 aangenomen!
— JA21 (@JuisteAntwoord) April 2, 2024
✅ Kabinet moet vóór de zomer met pakket instroombeperkende maatregelen komen
✅ Panden opkopen voor asielopvang zonder toestemming gemeenten mag niet meer
✅ Nieuw kabinet moet het Nederlandse asielbeleid aanscherpen tot strengste van EU pic.twitter.com/59n5yTKXO7
JA21 heeft plan om asielkosten flink te drukken
JA21-leider Joost Eerdmans legde tijdens een recent begrotingsdebat voor ontwikkelingssamenwerking concreet uit hoe Nederland de kosten voor asiel en migratie flink kan drukken. Eerdmans gaf de beschouwing in de hoop dat het kabinet de adviezen van harte neemt.
JA21-voorman Joost Eerdmans is blij met het nieuws dat het kabinet gaat investeren in asielopvang in de regio. "Nederland heeft hiervoor extra geld vrijgemaakt, tot 195 miljoen euro vanaf 2025. Dat juicht JA21 van harte toe, want het belang van vluchtelingenopvang in de eigen regio's zal alleen maar toenemen. Afrika staat op het punt om te verdubbelen, kun je zeggen, en gaat tegen 2050 van 1,2 miljard mensen naar 2,4 miljard mensen. De komst van grote groepen migranten, gedreven door honger, oorlog of economische motieven, zal de welvaart van ons Europese continent zwaarder onder druk gaan zetten. Alle middelen tot nu toe, zoals de Tunesiëdeal, het Europees Asiel- en Migratiepact en de uitbreiding van Frontex, zijn toch allemaal druppels op de gloeiende plaat. Hard gezegd kan eigenlijk alleen een hek om Europa Europa redden. De EU stroomt vol en dus zal Nederland werk moeten maken van opvangmogelijkheden in landen rond de brandhaarden, en tegelijkertijd partnerlanden moeten zoeken die onze asielopvang kunnen overnemen."
Volgens Eerdmans moet het kabinet goed kijken naar andere landen die werken met partnerlanden en vooral naar de successen die daar worden geboekt. "Ik heb in dat verband een land als Zambia genoemd. Dat is over het algemeen een zeer veilig land. We weten dat diverse West-Europese landen, zoals Italië, Denemarken, Engeland, Zweden en Oostenrijk gelijke ideeën hebben. JA21 vindt het opmerkelijk dat er tig vluchtelingen door zeer veel veilige landen komen voordat hier in Nederland asiel wordt aangevraagd. De facto kennen wij dus eigenlijk ook geen echte vluchtelingen, want men had al in het eerste veilige land in Europa kunnen neerstrijken."
JA21 is dan ook van mening dat opvang in de regio de oplossing is voor een beter en houdbaar asielbeleid. "Nou betoogt Stichting Connect International, een hulporganisatie voor ontwikkelingslanden die voornamelijk in Afrika opereert, al jarenlang dat opvang in de regio de oplossing is om het asielprobleem op te lossen. Deze stichting van Tom de Veer ziet als geen ander hoe ons asielsysteem disfunctioneert. Volgens hem is het huidige systeem ook extreem oneerlijk, omdat de rijkste 15 procent de middelen heeft om die oversteek naar de EU te maken. Lees daarover natuurlijk ook het boek De asielloterij van Ruud Koopmans. Daarnaast is de opvang in de EU 50 keer duurder dan opvang in de regio zelf. Het voorkomt natuurlijk ook de zeer gevaarlijke reizen, waarbij jaarlijks duizenden migranten omkomen en waarvan vooral de mensensmokkelaars profiteren, die telkens weer nieuwe routes zullen bedenken. Kortom, het plan van Stichting Connect International kent zowel een preventieve als een compenserende werking. Ik heb hier vaker met de heer De Veer over gesproken. Het heeft een preventieve werking omdat asielzoekers weten dat ze teruggestuurd worden naar hun regio; ze hebben nul kans. En het heeft een compenserende werking omdat landen een financiële vergoeding uit de bestaande ontwikkelingshulpbudgetten ontvangen."
"Dan mijn vraag aan de minister. Ik bied hem dit plan aan. Ik hoop dat hij mij daar een reactie op gaat geven. Dat mag overigens schriftelijk, want die hoef ik niet morgenavond te hebben. Als dat mag, zou ik graag het plan met bijlage aan de minister aanbieden via de bode. De bijlage is het plaatje van de brandhaarden en de mogelijke landen die kunnen helpen bij opvang aldaar en bij opvang van Nederlandse asielzoekers in partnerlanden."