School in Gouda doet mee aan Ramadan: 'Je voelt je op je gemak'
Op het Antoniuscollege in Gouda is dit jaar naast Pasen en Kerst ook aandacht voor de islamitische traditie van de iftar, de maaltijd waarmee moslims het vasten breken tijdens de ramadan. Ook niet-islamitische leerlingen vasten een dagje mee, om solidair te zijn met de moslimleerlingen. NRC neemt er een kijkje.
Kato (15), een leerling van 4 havo, nam voor het eerst deel aan een islamitisch gebed en een iftar. Ze besloot zelfs mee te vasten om de ervaring van haar islamitische schoolgenoten beter te begrijpen, meldt NRC. "Je voelt je erbij getrokken," zegt Meryan (15), een andere leerling, over de iftar op school. "Er is ook aandacht voor een feest van ons."
De school houdt geen speciaal beleid tijdens ramadan, maar docent levensbeschouwing Franka Brouwer nam het initiatief om met leerlingen een iftar te organiseren. Het doel was om naast de christelijke feestdagen ook aandacht te schenken aan een islamitische maand. Ongeveer 10 procent van de leerlingen op het Antoniuscollege is moslim.
Een succesvolle iftar
Het evenement bleek een succes, met 93 aanmeldingen van leerlingen die de iftar wilden bijwonen. Dit was veel meer dan de verwachte dertig. De iftar bood ruimte voor leerlingen om van elkaar te leren en verschillende culturele achtergronden te begrijpen. "Het is goed als zíj een keer centraal staan," merkt docent geschiedenis Joop van den Berg op bij NRC.
De conciërge Abdelkrim Ait Elkorchi, die het gebed leidde, benadrukte het belang van de ramadan. "Het gaat niet om het vasten alleen. Het gaat ook om aandacht voor elkaar en voor mensen die het minder hebben."
Het evenement was niet alleen een kans voor moslimleerlingen om hun traditie te delen, maar ook voor niet-moslims om meer te leren over de islam en de overeenkomsten met hun eigen geloof te zien. "Dat de geloven best wel op elkaar lijken," zegt Anna (12), "maar de rituelen zijn heel verschillend."
Scholen doen mee aan Ramadan
Dit jaar gebeurt het wel vaker dat onderwijsinstellingen zich aanpassen aan de Ramadan. Zo mochten Nijmeegse basisschoolkinderen aanvankelijk geen water drinken tijdens hun busreis naar de Efteling, ook als ze niet islamitisch waren. En niet-islamitische kinderen in Frankfurt mogen geen water drinken tijdens de les, omdat de leraar vindt dat ze respect moeten hebben voor hun vastende moslimleerlingen.
DeHandelshogeschool van Stockholm past zelfs de examentijden aan voor moslimstudenten die aan het vasten zijn tijdens de Ramadan. Een docent stelt voor om het examen op een ander tijdstip af te leggen, omdat hij begrip heeft voor de vastende studenten. Maar dit is tot grote zorg van critici, die vrezen dat dit fraude in de hand kan werken.