Derdelanders moeten vandaag Nederland verlaten; toch zijn er meerdere rechtszaken gestart
Een aanzienlijke groep "derdelanders", mensen uit andere landen die in Oekraïne een asielstatus genoten, accepteert niet dat ze vandaag de gemeentelijke opvang moeten verlaten. De Raad van State heeft eind januari bepaald dat zij hun opvang moeten verlaten. Vluchtelingen uit Oekraïne met de Oekraïense nationaliteit mogen echter nog bijna een jaar in de opvang blijven, tot 4 maart 2025.
Hoewel er geen beroep mogelijk is tegen een uitspraak van de Raad van State zijn derdelanders toch procedures gestart bij rechtbanken. Zij vechten het besluit aan dat ze terug moeten, waarbij sommigen met succes zijn, terwijl anderen dat niet zijn. Rechters hebben afgelopen maand uitspraken gedaan die tegenstrijdig zijn aan het arrest van de Raad van State en sterk van elkaar verschillen.
Bij vorige deadline kregen derdelanders geldbedrag beloofd
Ruim tweeduizend derdelanders moesten eigenlijk al begin maart de Oekraïense opvangcentra verlaten. Wie dat vrijwillig deed 5.000 euro mee krijgen van de Nederlandse Staat.
Officieel moest de groep afgelopen zomer al vertrekken, maar door juridisch getouwtrek konden ze langer blijven. Echter na maanden van juridische processen vindt de terugkeer dan mogelijk toch plaats. Afrikaanse asielzoekers die zijn meegelift op de Oekraïense vluchtelingenstroom krijgen nog wel een zak geld mee als ze dinsdag vrijwillig beginnen aan hun terugkeer.
Volgens VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans laat het proces zien dat Nederland is doorslagen wat betreft de 'juridisering van asiel en migratie'. 'Deze derdelanders hebben veilige landen om naar terug te keren (Nigeria, Marokko, Algerije). Weten al een half jaar dat de regeling ophoudt. Konden zelfs een riante vertrekpremie krijgen. Zij moeten gewoon zsm vertrekken. Zelfs de hoogste rechter heeft bepaald dat het recht op bescherming vervalt. En nog worden eindeloos rechtszaken gevoerd om met juridische geitenpaadjes langer te kunnen blijven. Terwijl er een schreeuwend tekort is aan huizen voor Nederlanders, en opvangplekken voor Oekraïners en vluchtelingen. Dit soort voorbeelden ontneemt iedere verleiding om (tijdelijk) ruimhartig te zijn voor specifieke individuen of groepen. Het leidt tot eindeloze rechtszaken en misstanden. Dan maar streng en consequent!', schrijft Brekelmans.
Het zoveelste voorbeeld van de doorgeslagen juridisering van asiel en migratie.
— Ruben Brekelmans (@rubenbrekelmans) March 4, 2024
Deze derdelanders hebben veilige landen om naar terug te keren (Nigeria, Marokko, Algerije). Weten al een half jaar dat de regeling ophoudt. Konden zelfs een riante vertrekpremie krijgen.
Zij moeten… pic.twitter.com/vZglII1sqt