Asielkosten flink omhoog door plaatsing statushouders in hotels
Het COA gaat zoveel mogelijk statushouders plaatsen in hotels, ook als de gemeenten daarvoor helemaal geen toestemming geven. Volgens het COA is dit nodig om nieuwe opvangplekken vrij te maken, meldt NOS. Met de overplaatsing zullen de kosten voor de asielopvang naar verwachting flink gaan stijgen.
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft besloten om statushouders, die momenteel in asielzoekerscentra verblijven, per direct te verplaatsen naar hotels. Deze maatregel is goedgekeurd door de commissarissen van de Koning op rijksniveau. Hierbij worden gemeenten buiten spel gezet, want de overplaatsing mag worden uitgevoerd zonder hun formele toestemming.
Deze actie is bedoeld om de druk op de overvolle asielzoekerscentra te verminderen, . Nederland kampt met een nijpend tekort aan opvangplekken, en de situatie wordt verder bemoeilijkt door de aanstaande sluiting van diverse opvanglocaties, waaronder die in Biddinghuizen, Breda, Meppel, Huizen en Nijmegen.
Statushouders blijven momenteel lang in asielopvang wachten op een woning. Bijna 10.000 van hen wachten op een plek in de gemeente waaraan ze zijn toegewezen. Normaal gesproken zou deze huisvesting binnen 14 weken geregeld moeten zijn, maar dit doel wordt vaak niet behaald.
Het COA zal statushouders in kleine groepen onderbrengen in hotels en ervoor zorgen dat ze gekoppeld blijven aan de dichtstbijzijnde COA-locatie. De vrijgekomen plekken in asielzoekerscentra worden toegewezen aan asielzoekers die moeten verhuizen vanwege de sluiting van hun huidige opvang.
Grote opvangtekorten
Eerder deze maand riep demissionair staatssecretaris Eric van der Burg voor Asiel en Migratie gemeenten al op om hotels beschikbaar te stellen voor de noodopvang. In sommige hotels verblijven reeds statushouders, en voor de opvang van deze groep is in principe geen gemeentelijke toestemming nodig, gezien hun legale status in Nederland. Voor asielzoekers is de situatie complexer.
De asielopvang in hotels is echter een dure aangelegenheid. Een reguliere opvangplek voor asielzoekers kost 27.100 euro per persoon per jaar. Maar de kosten van een noodopvang, zoals hotels, oplopen tot 53.000 euro per persoon per jaar, aldus RTL Nieuws. Alleen al vorig jaar bedroeg de asielopvang maar liefst 1,5 miljard euro.
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is op de hoogte gesteld van deze plannen en onderstreept het belang van goede communicatie met gemeenten over de plaatsing van statushouders in hotels. Het COA bevestigt dat deze communicatie plaatsvindt.