Woede om NOS-artikel: 'Zo klaar met jullie Jodenhaat'
Een NOS-artikel over TikTok-filmpjes van Israëlische soldaten leidt tot woedende reacties op sociale media. Volgens critici verspreidt de NOS te vaak eenzijdige berichtgeving over de Gaza-oorlog. De publieke nieuwsomroep ligt al maandenlang online onder vuur hieromtrent.
Het NOS-artikel gaat over de honderden video's op TikTok en Instagram, waarop Israëlische soldaten zichzelf filmen in Gaza. Op de video's is er te zien hoe de militairen dansjes doen op een verlaten kinderdagverblijf of pronken met vrouwenkleding in een geplunderd huis. Volgens NOS kunnen de filmpjes 'mogelijk oorlogsmisdaden van het leger bewijzen'.
Het artikel gaat alleen over de filmpjes van Israël. Dit leidt tot woedende reacties op sociale media. Volgens critici is de berichtgeving eenzijdig, aangezien de Hamas-terroristen hun aanslag op 7 oktober uitgebreid filmden. Palestijnen gingen toen juichend door hun dorp vanwege de massamoorden, zoals op beelden was te zien. Maar NOS sloeg tweemaal een uitnodiging van de Israëlische ambassade af om deze beelden te bekijken.
Daarom reageert journalist Ernst Lissauer: 'Palestijnen delen ook filmpjes. De NOS wilde die echter niet bekijken. 7-oktober-pogrom.' En Eric schrijft: 'Wat laten jullie je weer kennen, zeg. Plunderingen en dansjes met naakte en verminkte lichamen op 7 oktober vergeten?
Ook Saskia Wagemaker weet niet wat ze leest. 'De intens gruwelijke filmpjes van de 7 oktober-pogrom weigerde de NOS te bekijken (gemaakt door beveiligingscamera's en door Hamas zelf). Daarmee vielen jullie maskers af NOS', reageert ze. 'Zo klaar met jullie overduidelijke jodenhaat!'
Palestijnen delen ook filmpjes. De NOS wilde die echter niet bekijken. 7-oktober-pogrom
— Ernst Lissauer (@ErnstLissauer) March 26, 2024
Kritiek op NOS
Al sinds de Hamas-terreur op 7 oktober krijgt NOS het verwijt niet genoeg oog te hebben voor de Israëlische kant in hun berichtgeving over de Gaza-oorlog. Zo worden Hamas-aanhangers niet aangeduid als 'terroristen', maar als 'militanten'.
Volgens critici neemt de NOS soms letterlijk beweringen over van Hamas, de achteraf niet blijken te kloppen. In oktober gebeurde dit bijvoorbeeld bij een ziekenhuisbombardement in Gaza, die volgens Hamas de schuld van Israël zou zijn. De NOS nam deze bewering over, maar al snel bleek het te gaan om een afgezwaaide raket van jihadisten. Daarnaast publiceerde NOS een ongefundeerde beschuldiging van Hamas dat Israël orgaanroof zou plegen bij Palestijnse lijken. Dit bericht trok de NOS na een dag in, omdat het niet 'niet aan onze kwaliteitseisen voleed'.
Tot slot neemt NOS één-op-één de dodencijfers van Hamas over, zonder onafhankelijke controle. Volgens Hamas waren er tot begin november 10.000 Palestijnse doden. Maar volgens de Franse defensie-expert Xavier Tytelman zouden 3.000 of 4.000 doden veel realistischer zijn, vertelt hij op de nationale Franse televisie.
Zelf ontkent de NOS anti-Israël te zijn. Begin november beet de nieuwsredactie fel van zich af in een verklaring op X. Verwijten van partijdigheid inzake de Gaza-oorlog noemde de NOS een 'verwerpelijke insinuatie'. Desondanks vindt NOS-hoofdredacteur Giselle van Cann wel dat "iedere terrorist ook een vrijheidsstrijder is". Dit vertelde zij op NPO Radio 1, in een gesprek over de Gaza-oorlog. Van Cann doelde hierbij op Hamas.