Rotterdamse vrouw geweigerd bij restaurant omdat ze niet meedoet aan Ramadan
Het Rotterdamse raadslid Duygu Yıldırım (PvdA) is dinsdag geweigerd bij een Rotterdams restaurant, omdat ze niet meedoet aan de Ramadan. Aan het einde van de middag werden de tafels gedekt voor de iftarmaaltijd, en dus was ter plekke eten onmogelijk.
Sinds 10 maart doen moslims wereldwijd aan Ramadan. Pas na zonsondergang, rond zeven uur 's avonds, mogen ze pas weer eten bij een speciale iftarmaaltijd. Ook Rotterdamse restaurants organiseren iftarmaaltijden. Maar nu blijkt dat minimaal één restaurant aan het eind van de middag ook klanten weigert die in hun eetgelegenheid willen weten. Dan zijn de voorbereidingen voor de iftarmaaltijd namelijk in volle gang.
Dit ondervond het Rotterdamse PvdA-raadslid Duygu Yıldırım dinsdag aan den lijve. Ze wilde gaan eten bij een restaurant, maar ze werd geweigerd omdat ze niet meedeed aan de Ramadan. Zelf spreekt ze van een 'bizarre' ervaring.
'Geweigerd worden in een restaurant, omdat de ramadan er is en je niet vast en de tafels gedekt zijn voor de iftar over een uur. Naar huis meenemen kan wel', schrijft ze op X (voorheen Twitter).
Geweigerd worden in een restaurant, omdat de ramadan er is en je niet vast en de tafels gedekt zijn voor de iftar over een uur. Naar huis meenemen kan wel. Haha bizar.
— Duygu Yildirim (@__DuyguYildirim) March 26, 2024
Anne vraagt zich af er sprake is van discriminatie. 'Is dat geen discriminatie o.b.v. geloof? Mag je mensen weigeren omdat ze zich niet aan jouw reli regels houden?' reageert ze op het bericht. Joop Meijer vindt het een vreemde vertoning: 'Dat klinkt als voor niet-vasters verboden wat absurd.'
Dit jaar organiseert ook de Amsterdamse politie iftarmaaltijden, in samenwerking met de gemeente. Hierbij zou in eerste instantie ook een omstreden artiest Appa mogen optreden, die Hamas 'helden' vindt. Hij werd echter van het programma verwijderd nadat hier enige media-aandacht voor was van NIW.