Kritiek op schrijver die Wilders en Israël schuld geeft van moslimhaat
Schrijver Abdelkader Benali is weinig optimistisch. Volgens hem zorgen het Israëlische offensief in Gaza en de PVV-verkiezingszege ervoor dat moslims zich steeds minder thuis voelen in Nederland en Europa. Dit zorgt voor woedende reacties op sociale media: 'En weer zijn moslims het slachtoffer.'
Benali doet zijn verhaal op de NPO Radio 1. In de Ongelooflijke Podcast wijst hij de PVV en Israël aan als reden voor de moslimhaat in Nederland. De schrijver denkt dat moslims zich hierdoor weer meer zullen verdiepen in hun eigen cultuur en gemeenschap.
"Ik denk dat wat er op 7 oktober is gebeurd, daarop volgende winst van Wilders, niet alleen in Nederland, niet alleen in West-Europa, maar ook in de hele westerse wereld de relatie tussen moslims en de liberale democratieën echt op scherp zet. Dit luidt weer een nieuwe fase in van wat het betekent om thuis te komen in je cultuur, wat het betekent om onderdeel te zijn van een gemeenschap", vertelt hij.
"Het is echt het gevoel van: 'Ik draag bij, ik betaal belastingen, ik voel me hier veilig en goed. Maar 37 zetels voor Wilders, als er nu verkiezingen zouden zijn, worden het er vijftig. Het zwijgen van het Westen in zaken Gaza, het laten voortgaan van al die bombardementen en oorlog, nog meer slachtoffers, nog meer kinderlijkjes.'"
Vluchten naar Dubai
Volgens Benali voelen moslims zich steeds minder geaccepteerd in Nederland. "Toen ik opgroeide, was Nederland gewoon dat land waar je opgroeide. Soms was het de jas die je aantrok, soms was het die cactus die je probeerde te knuffelen. Maar je had in ieder geval toch iets van: dit is nu eenmaal waar ik ben, en welk land heb ik anders?"
Hierdoor vervreemden moslims steeds meer van de Nederlandse samenleving, stelt Benali "Dat is de facto nu al gaande, en sommige van die moslims kiezen met de voeten. Zij gaan vijf jaar in Dubai wonen en werken bij een bank. Zo sprak ik iemand, een jonge jongen. Hij komt van de bankwezen en gaat naar de overheid, een mooie positie. Hij zei tegen mij: 'Ik ben toch nu door Wilders mijn kaart aan het bekijken, misschien Dubai?'"
'Door Gaza en Wilders staat de relatie tussen moslims en liberale democratieën op scherp'@AbdelkaBenali ziet dat moslims zich steeds meer vervreemden van Nederland. 'Dit was het land waar je erbij hoorde, nu staat Wilders op 50 zetels in de peiling.'
— NPO Radio 1 (@NPORadio1) March 25, 2024
Ongelooflijke Podcast #186 pic.twitter.com/rbYXp6fIw6
Woedende reacties
Benali's analyse leidt al snel tot verontwaardiging op sociale media. Zo schrijft Elsevier-redacteur Geerten Waling: 'Nooit heeft de islam schuld, hè? Nooit de intolerante leer, de haatpredikers, nooit de opruiende oliedollars van het wahabisme, nooit de bomvesten en geweren van Charlie Hebdo, Bataclan, Theo van Gogh en 7 oktober, of de plofpiloten van 11 september. Foei Israël, foei Wilders!'
Ook voormalig NTR-directeur Kees Vlaardingerbroek kan zijn oren niet geloven. 'Abdelkader "de omvolking kan mij niet snel genoeg gaan" Benali is in zijn favoriete rol van anti-westerse beroepsprovocateur altijd van harte welkom bij de Publieke Omroep. Bij de EO natuurlijk ook', reageert hij via X.
Auteur Bart Nijman schrijft: 'Een land waar Lenny Kuhr niet ongestoord kan optreden maar de islam wel als grootste slachtoffer over de rode loper wordt geleid, beweegt domweg doch moedwillig in de verkeerde richting.
Ook BOVAG-voorzitter Han ten Broeke is kritisch. Hij somt op: 'En weer zijn moslims het slachtoffer van de liberale democratie Nederland waar ze niet bij zouden horen. Echt… iftars die door hurkende politie worden bezocht, toeterparades onder politie-begeleiding, scanderen van leuzen die Israël als staat opheffen, Hamas vlaggen getolereerd, Israëlische vlaggen die worden gestreken. Een artieste als Lenny Kuhr die om haar Joods zijn, haar Joodse kleinkinderen die Israëlische dienstplicht vervullen en zelf het waagde om na 7 okt Israël het recht op zelfverdediging te gunnen wordt zelf het optreden onmogelijk gemaakt. Om maar te zwijgen van de respectloze demonstratie bij de opening van het Holocaust-herdenkingsmuseum omdat er in Gaza een genocide zou plaatsvinden. Ik denk langzamerhand dat de Joden meer reden hebben zich niet thuis te voelen in Nederland dat deze minderheid slecht beschermt.'
Tot slot heeft historicus Kaan Özgök een verklaring voor Benali's redeneringen. 'Op mij komt hij over als een hopeloze romanticus die maar niet loskomt van zijn Kuifje-Islam idylle. In weerwil van de grauwe realiteit en actualiteit volhardt hij in een beeld van de Islam als een stukje mystiek Oriënt dat westerse samenlevingen kleurt en verrijkt', aldus Özgök.