Moslimland wil vrouwenverminking toestaan: 'Dit zijn onze normen en waarden'
Gambia overweegt om het verbod op vrouwenbesnijdenis te schrappen. Volgens sommige parlementariërs en juristen schendt dit verbod de "religieuze rechten" van moslims, en moet het daarom van de baan. Dit gebruik, waarbij jonge meisjes levenslang worden verminkt, komt vooral veel voor in islamitische landen.
Acht jaar geleden werd vrouwenbesnijdenis verboden in Gambia. Daders konden bij een veroordeling een gevangenisstraf van drie jaar krijgen. Maar nu overweegt het parlement om het verbod te schrappen. Volgens de voorstanders is dit nodig om "religieuze loyaliteit te handhaven en culturele normen en waarden te behouden", aldus parlementariër Almameh Gibba.
Deze week werd erover gedebatteerd in het parlement. Maar maandag werd het besluit drie maanden uitgesteld, voor nader onderzoek. Dit leidde tot grote woede bij de Gambiaanse bevolking, meldt The Guardian. Voor het parlementsgebouw verzamelde zich een menigte van honderden mensen, die willen dat de genitale verminking snel wordt gelegaliseerd.
In Gambia is 90 procent van de bevolking islamitisch. Zo'n driekwart van de Gambiaanse vrouwen heeft de besnijdenis ondergaan, blijkt uit onderzoek. Maar liefst 65 procent van deze vrouwen onderging de besnijdenis voor hun vijfde levensjaar. Bij deze operatie worden de clitoris en/of schaamlippen van een vrouw deels of helemaal weggesneden zonder medische noodzaak. De vrouw is dan voor de rest van haar leven verminkt.
Steeds meer vrouwenbesnijdenis
Wereldwijd neemt de vrouwenbesnijdenis steeds meer toe, blijkt uit recente cijfers van Unicef. Sinds 2016 is het aantal meisjes, dat is besneden, toegenomen met 30 miljoen. Dit komt vooral doordat de islamitische landen, waar dit vaak gebeurt, een hoog geboortecijfer hebben. Uit nieuwe cijfers blijkt dat dit wordt gedaan bij steeds jongere meisjes.
Vooral in Afrika (144 miljoen) en Azië (80 miljoen) wonen veel besneden vrouwen. Zo wordt in Somalië, waar de islam de staatsgodsdienst is, nog steeds 99 procent van alle meisjes genitaal verminkt. Ook in Soedan, Liberia en Eritrea is vrouwenbesnijdenis nog altijd een veel voorkomend gebruik, ondanks nieuwe wetgeving hiertegen. In andere landen is er al wel een daling te zien, zoals in Sierra Leone, Kenia, Ethiopië en Egypte.
Ook in Nederland wonen tienduizenden besneden vrouwen. Dit komt vooral voor bij de eerste generatie migranten uit Oost-Afrikaanse landen. De operatie wordt vaak buiten Nederland uitgevoerd. De meisjes worden dan meegenomen naar het land van herkomst en daar besneden, blijkt uit het rapport 'Vrouwenbesnijdenis in Nederland' (2015). Momenteel lopen 4.200 Nederlandse meisjes gevaar om besneden te worden, aldus NOS.