32 statushouders weigeren woning: "We zijn totaal niet gewenst"
Maar liefst 32 statushouders uit Jemen en Syrië weigeren een woning in Castricum. Ze willen het nieuwe huurcontract niet ondertekenen, omdat ze de woning te klein en oncomfortabel vinden. "Na zes jaar onzekerheid zijn mijn vrouw en ik toe aan vastigheid en rust", vertelt Ahmed (36) bij NH Nieuws. "We zijn totaal niet gewenst."
Woensdagmiddag protesteerden de statushouders op het terrein van de Alkmaarse Picassolaan. Op bordjes waren teksten te zien als 'Wij willen een echte woning', 'U stopt onze dromen' en 'Tijdelijke woning = schimmelparadijs'.
De statushouders wonen in Alkmaar tot aan april, omdat hun appartementencomplex gaat worden gesloopt. Maar aangezien de 96 geplande flexwoningen bij het sportcomplex Berg & Bal nog niet klaar zijn, wijst COA hen tijdelijke kamers toe op verschillende locaties in Castricum.
Hierover zijn de de statushouders erg ontstemd. Daarom hebben 32 van hen hun woning al geweigerd. Ze zeggen nog liever te slapen op straat dan dat ze moeten verhuizen naar Castricum.
Volgens de migranten neemt de gemeente 'totaal geen verantwoordelijkheid'. "De maat is vol. We worden steeds van de ene naar de andere tijdelijke woonplek verhuisd", vertelt Ahmed aan NH Nieuws.
De Jemenitische statushouder zegt te begrijpen dat er een wooncrisis is. Desondanks wil hij niet wonen in een "veel te klein kamertje", waar hij de wc, keuken en badkamer moet delen met anderen. Ook zouden de woningen "heel ongezond" zijn omdat ze "vol zitten met schimmel". Al met al vindt Ahmed vindt het een ongeschikte plek voor hemzelf, zijn vrouw en hun drie katten.
'Niemand helpt mij'
Vorige maand deed statushouder Mutaz Ali (31) ook al zijn beklag, ditmaal bij Noordhollands Dagblad. De Jemeniet zei 'diep teleurgesteld' te zijn in Nederland. Hoewel Mutaz maandenlang verbleef op een luxueus cruiseschip en ook een aangewezen woning afwees, vindt hij alsnog dat Nederland te weinig voor hem doet. Hij vindt dat 'niemand hem helpt' en overweegt soms zelfs om terug te keren naar Jemen. Al met al is Mutaz 'in een diep dal beland', vertelt hij bij Noordhollands Dagblad.