Petitie voor transparantie over voedselproducten: 'Geen hormoonvlees, geen insectenburgers!'
EerlijkEten, het voedselbedrijf van Forum voor Democratie, is een petitie gestart waarin wordt opgeroepen tot transparantie over voedselproducten. Volgens EerlijkEten is duidelijke etikettering nodig om misverstanden over de verwerking van insecten, gevaccineerde dieren of kunstmatig vlees te voorkomen.
Volgens EerlijkEten is er een zorgwekkende trend aan de gang. 'Steeds meer alternatieven voor dierlijke producten worden ontwikkeld en toegelaten op de Nederlandse markt. De langetermijneffecten voor de volksgezondheid van het consumeren van deze producten is volstrekt onbekend', aldus de petitie.
In 2022 gaf de Europese Unie al goedkeuring om drie soorten insecten te verwerken in producten op de Europese voedselmarkt. Vorig jaar kwamen daar nieuwe soorten bij. Momenteel lopen er nog acht andere aanvragen voor insectenvoeding, die de EU moet beoordelen.
Volgens het Europese Voedselagentschap zijn insecten erg voedzaam en een gezonde voedselbron, vol vet, eiwit, vitaminen, vezels en mineralen. Daarnaast zouden insecten ook een stuk klimaatvriendelijker zijn dan vee. Ze stoten namelijk minder broeikasgassen uit, hebben veel minder water en landbouwgrond nodig, en zetten voeding efficiënter om in proteïnen, aldus de EU.
Kweekvlees en vaccins in dierlijke producten
Ook gaat Nederland vanaf april proeverijen met kweekvlees toestaan. In elk geval wil het Nederlandse voedingsbedrijf Mosa Meat honderdduizenden kweekvleesburgers per jaar gaan produceren. Ook zijn er plannen voor een nieuwe vestiging, waardoor de productie kan worden opgeschaald naar miljoenen burgers.
Daarnaast experimenteert Nederland sinds september met het vaccineren van kippen tegen de vogelgriep. Dit leidt ertoe dat deze vaccins 'onvermijdelijk in het kippenvlees van consumenten terecht gaan komen', voorziet EerlijkEten.
Daarom roept het FVD-voedselbedrijf op tot duidelijke etikettering als er insecten zijn verwerkt in voedselproducten, en bij gebruik van vaccins in dierlijke producten. Ook wil EerlijkEten dat kweekvlees niet wordt toegestaan totdat de voedselveiligheid kan worden gegarandeerd.
De petitie van Eerlijk Eten ging dinsdag online en is inmiddels al duizenden keren ondertekend. Vorig jaar riep Europarlementariër Rob Roos al op tot duidelijke verpakkingslabels op dit gebied.