Vrouwenbesnijdenis neemt wereldwijd toe, vooral in islamitische landen
Vrouwenbesnijdenis komt wereldwijd steeds vaker voor. Sinds 2016 is het aantal meisjes, dat is besneden, toegenomen met 30 miljoen. Dit komt vooral doordat de landen, waar dit vaak gebeurt, een hoog geboortecijfer hebben. De genitale verminking komt vrijwel alleen voor in islamitische landen.
Het aantal meisjes en vrouwen wereldwijd dat is besneden, is de afgelopen acht jaar gestegen met 15 procent. Dit blijkt uit een nieuw rapport van Unicef. Wereldwijd hebben ruim 230 miljoen meisjes en vrouwen genitale verminking ondergaan. In 2016 ging het nog om 200 miljoen mensen.
Volgens Unicef lukt het onvoldoende om vrouwenbesnijdenis in te dammen. Bij deze operatie worden de clitoris en/of schaamlippen van een vrouw deels of helemaal weggesneden zonder medische noodzaak. De vrouw is dan voor de rest van haar leven verminkt. Uit nieuwe cijfers blijkt dat dit wordt gedaan bij steeds jongere meisjes.
Vooral in Afrika (144 miljoen) en Azië (80 miljoen) wonen veel besneden vrouwen. Zo wordt in Somalië, waar de islam de staatsgodsdienst is, nog steeds 99 procent van alle meisjes genitaal verminkt. Ook in Soedan, Liberia en Eritrea is vrouwenbesnijdenis nog altijd een veel voorkomend gebruik, ondanks nieuwe wetgeving hiertegen. In andere landen is er al wel een daling te zien, zoals in Sierra Leone, Kenia, Ethiopië en Egypte.
Ook in Nederland wonen tienduizenden besneden vrouwen. Dit komt vooral voor bij de eerste generatie migranten uit Oost-Afrikaanse landen. De operatie wordt vaak buiten Nederland uitgevoerd. De meisjes worden dan meegenomen naar het land van herkomst en daar besneden, blijkt uit het rapport 'Vrouwenbesnijdenis in Nederland' (2015). Momenteel lopen 4.200 Nederlandse meisjes gevaar om besneden te worden, aldus NOS.