Dit is de verklaring voor het islamitische slachtoffercomplex
"We willen geen slachtoffers zijn, maar we worden telkens geslachtofferd", vertellen Arnhemse moslims dit weekend bij NRC. Deze uitspraak kan rekenen op negatieve reacties op sociale media. En voormalig GeenStijl-hoofdredacteur Bart Nijman denkt wel te weten waar dit islamitische fenomeen vandaan komt. Hij toont een fragment waarin een moslima vertelt dat het slachtofferdenken zit in ingebakken in haar cultuur.
Met de ingang van de Ramadan besteden veel reguliere media weer aandacht aan moslims die gaan vasten. Zo doen Arnhemse moslims hun verhaal bij het NRC. Hierin vertellen ze dat ze geen slachtoffers willen zijn, maar wel altijd slachtoffer worden.
Deze uitspraak kan rekenen op de nodige kritische reacties. Zo vinden sommige Nederlanders dat moslims zélf constant in de slachtofferrol kruipen. Voormalig GeenStijl-redacteur Bart Nijman haakt hierop in. Op sociale media deelt hij een fragment uit een interview op FunX. Hierin vertelt theatermaker Nora Akachar dat het slachtofferdenken zit ingebakken in haar cultuur.
"Binnen mijn cultuur is het altijd iemand anders. Het zit ook in onze taal. Als ik daar een voorbeeld van mag geven. Je zegt niet dat je de trein hebt gemist, maar als je het letterlijk vertaalt zeg je: 'De trein heeft mij verlaten.' Ik weet nog als kind, toen ik tegen een tafel aanliep die er al een week stond, dat mijn moeder een klap aan de tafel gaf en zei: 'Stoute tafel.' Wat leer ik als kind? Dat het nooit aan mij ligt. En als je niet een persoon kunt aanwijzen, dan is het wel het boze oog", vertelt ze in de FunX-podcast It's Complicated.
https://t.co/OehvFibbzs pic.twitter.com/ZKBZT1gIdX
— Bart Nijman (@BartNijman) March 10, 2024