Betaalbedrijf weigert rechtse partij vanwege 'radicale' opvattingen
Het liefst wil de Vlaamse partij Forza Ninove ook pinbetalingen mogelijk maken bij zijn jaarlijkse eetfestijn, maar dit is verhinderd door Payconiq. De financiële dienstverlener weigert een contract af te sluiten met Forza Ninove, omdat dit een 'extreem-rechtse partij' zou zijn die 'radicale ideologieën promoot'. Het is niet de eerste keer dat zoiets gebeurt.
In december zocht Forza Ninove-leider Guy D'haeseleer contact met Bancontact Payconiq. In de voorbereiding voor het jaarlijkse eetfestijn van de partij wilde D'haeseleer namelijk dat zijn gasten ook met de telefoon kunnen betalen. Maar deze week kreeg hij een e-mail van Payconiq, waarin een dergelijk contract wordt geweigerd.
"Na enig onderzoek blijkt Forza Ninove een extreemrechtse politieke partij te zijn", staat er in de e-mail. Een woordvoerder licht toe bij De Morgen: "Deze beslissing past binnen ons beleid om onder andere filosofische, religieuze of politieke groeperingen die extreme of radicale ideologieën promoten geen Payconiq-contract te laten afsluiten."
Forza Ninove is een lokale afdeling van Vlaams Belang, die momenteel veruit de grootste partij van Vlaanderen is in de peilingen. Hij vindt het ongepast dat Payconiq zijn partij weigert om zijn rechtse kleur. "Forza Ninove is een democratische partij als de andere. Maar er is niks aan te doen. Mensen moeten dan maar cash betalen", laat hij weten aan De Morgen.
Problemen met financiële instellingen
Uit navraag van De Morgen blijkt dat Vlaams Belang momenteel geen andere problemen heeft met financiële instellingen. Maar in ander landen is dit wel het geval. De bankaccounts van AfD-leider Tino Chrupalla en Brexit-prominent Nigel Farage zijn al opgeschort vanwege hun rechtse opvattingen. Ook gooide actiegroep Viruswaarheid eind 2022 gedwongen de handdoek in de ring, omdat de ING hun bankrekening mocht blijven blokkeren. De rechter stelde ING in het gelijk.
Uit onderzoek van de UGent bleek onlangs dat rechtse kiezers worden gediscrimineerd op de arbeidsmarkt. Er is aangetoond dat Vlamingen die hun voorkeur voor Vlaams Belang vermelden op hun cv, minder snel worden uitgenodigd bij sollicitaties. Werkgevers hebben veel meer negatieve associaties bij rechtse stemmers dan bij andere politieke partijen, blijkt uit onderzoek.