Brussel 'te onveilig' voor Israëlisch sportteam: wedstrijd geschrapt
Over een paar maanden zou er een officiële voetbalwedstrijd plaatsvinden in Brussel tussen Israël en België. Maar deze wedstrijd is geschrapt om veiligheidsredenen, gezien de kans op pro-Palestijnse demonstraties. Dit leidt tot grote verontwaardiging bij Belgische politici.
De Belgische nationale ploeg zou op 6 september in Brussel tegen Israël spelen, als onderdeel van de UEFA Nationale League. Israël neemt sinds 1994 deel aan Europese competities, nadat verschillende moslimlanden weigerden tegen hen te spelen en zij daardoor werden uitgesloten van Aziatische toernooien.
Maar de wedstrijd gaat niet door. In een verklaring kondigt de stad Brussel aan dat het "'nmogelijk wordt geacht om een wedstrijd tussen België en Israël te organiseren' in de hoofdstad. "Na een zorgvuldige en diepgaande analyse moeten we concluderen dat de aankondiging van een dergelijke wedstrijd in onze hoofdstad in deze bijzonder onrustige tijden ongetwijfeld zal leiden tot grote demonstraties en tegendemonstraties, waardoor de veiligheid van toeschouwers, spelers, Brusselaars en onze politie in gevaar komt," aldus de verklaring.
De oorlog tussen Israël en Hamas in Gaza, die vorig jaar oktober begon, heeft wereldwijd tot protesten geleid, ook in België. Pro-Palestijnse activisten organiseren demonstraties en sit-ins op universiteiten. In Brussel, waar moslims ongeveer 7 procent van de bevolking uitmaken, zijn anti-Israël graffiti en stickers op straat geen zeldzaamheid.
De Belgische Voetbalbond was bereid de wedstrijd zonder publiek te laten spelen. Maar deze maand is besloten om de wedstrijd helemaal niet door te laten gaan, wat voetbalbond betreurt. Ook Leuven, Gent en Luik willen de wedstrijd niet organiseren, meldt De Standaard. Daarom is de kaartverkoop inmiddels helemaal stilgezet.
Bezorgde reacties
Georges-Louis Bouchez, voorzitter van de centrumpartij Reformistische Beweging, bekritiseert de annulering. 'Onze hoofdstad kan het Israëlische team niet eens meer ontvangen. Wat betekent dat voor onze democratie?' schrijft hij op X. 'Een liberale democratie die niet meer in staat is een democratisch land te ontvangen? Zelfs de ergste dictaturen ondergaan deze vernedering niet. We vragen de burgemeester van Brussel om verantwoordelijkheid te nemen en de organisatie van de wedstrijd toe te staan.'
Gautier Calomne, districtsraadslid in Brussel, tweette: "Brussel kan de veiligheid waarborgen bij EU-toppen, NAVO-vergaderingen en de bezoeken van Amerikaanse presidenten, maar niet het bezoek van 11 Israëlische voetballers. Voor wie zijn we bang?"
Brussel stond al op scherp nog voordat de oorlog in Gaza begon, aangezien België herhaaldelijk werd getroffen door extremistische aanslagen. Vorig jaar werd een voetbalwedstrijd tussen België en Zweden stilgelegd nadat een Tunesische terrorist twee Zweden doodschoot in Brussel vlak voor de aftrap.
Hongarije schrapt wedstrijd niet
Andere wedstrijden van het Israëlische nationale team zijn wel doorgegaan: in november speelden ze tegen Kosovo en Andorra, en in juni tegen Hongarije, met fans die alle wedstrijden bijwoonden. Hongarije heeft Israël toegestaan zijn "thuis" wedstrijden daar te spelen zolang de oorlog duurt. Israël speelt in Hongaarse stadions tegen Zwitserland, Roemenië en IJsland.
In een interview prees de Israëlische ambassadeur in Hongarije, Yacov Hadas-Handelsman, onlangs de Hongaarse regering voor het organiseren van deze wedstrijden. "Hongarije is bijna de enige plaats op het continent waar een praktiserende religieuze Jood vrij over straat kan lopen zonder iets te vrezen", zei hij in een interview.