Belastingdienst kijkt mee bij verkoop tweedehandsspullen: dit is wat u moet weten
Het verkopen van tweedehandsspullen via populaire websites zoals Vinted, Markplaats of Bol kan variëren van een hobby tot bijverdiensten, maar met de Europese regelgeving DAC7 in werking sinds vorig jaar, kan het nu ook de aandacht trekken van de Belastingdienst. Verkopers die jaarlijks dertig items via deze digitale platforms verkopen of een omzet van meer dan 2000 euro genereren, kunnen vanaf nu in het vizier komen van de fiscus.
DAC7 verplicht verkoopsites om verkoopgegevens door te geven aan de Belastingdienst, en deze nieuwe regelgeving treedt voor het eerst in werking op woensdag, met de verstrekking van gegevens over het verkoopjaar 2023. Het brengt een nieuwe dynamiek met zich mee voor degenen die tweedehands goederen online verhandelen, aangezien de Belastingdienst nu een actievere rol speelt in het monitoren van de inkomsten die voortkomen uit deze verkooppraktijken.
Dit schrijft de Belastingdienst zelf over de nieuwe wetgeving: 'Door de digitalisering van de economie en de opkomst van digitale grensoverschrijdende platformen is er bij de belastingautoriteiten minder zicht op activiteiten die via digitale platformen worden uitgevoerd. Hierdoor bestaat het risico dat verkopers hun inkomsten via digitale platformen niet (volledig) aangeven in hun belastingaangifte. Dit verstoort ook de concurrentie met traditionele bedrijven. Om dat risico weg te nemen is er een uniforme rapportageverplichting voor platformexploitanten ontwikkeld (DAC7). Belastingautoriteiten van EU-lidstaten wisselen de inlichtingen uit de rapportages automatisch uit. Hierdoor hebben zij zicht op de inkomsten van verkopers en kunnen zij verschuldigde belastingen vaststellen.'