EU-prominent in opspraak bij eigen personeel: 'Het is dramatisch'
De directeur van de Europese Centrale Bank, Christine Lagarde, geniet weinig steun onder haar eigen personeel. Sterker nog: de meesten vinden haar ongeschikt voor haar functie, blijkt uit een vakbondsenquête. De pleitbezorger voor de digitale euro wordt omschreven als incompetent, te politiek, autocratisch en polariserend. Ook econoom Han de Jong schrikt van de uitslag: 'Het is vrij dramatisch eigenlijk.'
Al vier jaar lang leidt Lagarde de ECB, maar dit verloopt bepaald niet vlekkeloos. Sterker nog: een krappe meerderheid (50,6 procent) van alle ECB-bankiers vindt dat Lagarde tot nu toe 'slecht' tot 'zeer slecht' heeft gepresenteerd als directeur. Slechts 2,6 procent van de ondervraagden vindt dat ze het bijzonder goed doet. Ondertussen scoren Lagardes voorgangers, Mario Draghi en Jean-Claude Trichet, een stuk beter.
Dit blijkt uit een enquête, die is ingezien door Politico. Hoewel slechts een kwart van alle medewerkers de lijst invulde, geeft het wel een duidelijk signaal af, vindt BNR-huiseconoom Han de Jong. "Het liegt er niet om", vertelt hij bij BNR. "Het is vrij dramatisch eigenlijk."
Te politiek en autocratisch
Het belangrijkste kritiekpunt van het personeel is dat Lagarde de ECB als politiek middel gebruikt. Momenteel profileert ze zich vooral als groot voorstander van de digitale euro.
In oktober kondigde Lagarde de komst hiervan aan aan bij het grote publiek. Maar de digitale euro is een omstreden thema. De helft van alle Nederlanders wil namelijk dat dat de digitale euro niet wil ingevoerd, blijkt uit onderzoek van I&O Research. Slechts 8 procent wil dat de digitale euro er wel komt. Critici vrezen dat, met de komst van de digitale euro, het contant geld zal worden afgeschaft, dat centrale banken te veel macht kunnen krijgen, en dat de privacy van burgers op de tocht kan komen te staan.
Ook het bankpersoneel vindt dat Lagarde te veel politiek bedrijft bij de ECB. Zo schrijft een personeelslid: 'De vraag is of de ECB zich met steeds meer gaat bemoeien met onderwerpen die niet bij de hoofdtaak horen.' Daarnaast vindt men haar persoonlijk leiderschap ondermaats, en wordt ze omschreven als een 'autocratische' leider. Ook zou ze niet handelen 'in overeenstemming met de eigen waarde van de ECB'.
'Hevig overstuur'
Tot slot is men weinig enthousiast over de pogingen van Lagarde om de ECB inclusiever te maken qua genderdiversiteit. Zowel mannen als vrouwen tonen zich kritisch, en omschrijven haar beleid als 'vijandig en discriminerend'. Iemand schrijft: 'Genderthema's zorgen voor veel verdeeldheid bij het personeel.'
De Jong begrijpt de onvrede wel. Hij wijst erop dat Lagarde van huis uit geen econoom, maar een jurist is. Daarom denkt hij dat er meer geschikte kandidaten voor haar functie zijn, vertelt hij bij BNR. Zijn eindconclusie betreffende de enquête luidt: "Ik zou wel hevig overstuur zijn als ik zo'n uitslag over mezelf zou zien."