Duitse stroomprijzen verdubbelen door 'verplichte' warmtepomp
Duitse huishoudens zien hun stroomprijzen bijna verdubbelen na een semi-verplichte overstap op een warmtepomp. Energiebedrijf E.ON verhoogt namelijk zijn prijzen aanzienlijk, en de verwachting is dat meer energieleveranciers zullen volgen. Dit staat in schil contrast tot de belofte van Klimaatminister Robert Habeck dat de warmtepomp juist gepaard zou gaan met lagere energieprijzen.
De Duitse regering probeert momenteel een ambitieuze energietransitie te voeren. De bedoeling is dat huishoudens zoveel mogelijk overstappen op de warmtepomp. Aanvankelijk wilde regering vanaf 1 januari 2024 geen nieuwe gasinstallaties meer toestaan in huizen en gebouwen, maar dit voorstel is flink afgezwakt.
Met flinke subsidieregelingen hoopt de regering huishoudens te overtuigen om de cv-ketel uit de deur te doen en een warmtepomp te nemen. Klimaatminister Robert Habeck, de geestelijk vader van deze wet, belooft almaar dat huishoudens hun energieprijzen zullen zien dalen na de overstap op de warmtepomp. Ook beweert hij dat de aankoop van een warmtepomp na achttien jaar is terugverdiend.
Stroomprijzen verdubbelen met warmtepomp
Maar het tegenovergestelde gebeurt momenteel. De Duitse energiegigant E.ON voert de stroomprijzen enorm op, bijna een verdubbeling. Dit geldt alleen voor de huishoudens met een warmtepomp, en niet met een cv-ketel.
Het consumentenadviescentrum van Noordrijn-Westfalen waarschuwt dat bezitters van een warmtepomp beter kunnen overstappen naar een andere energieleverancier. Maar of dit gaat helpen, is maar zeer de vraag. De ervaring leert dat, als één energiefirma zijn prijzen heeft verhoogd, de andere bedrijven al snel volgen.
Daarom is de verwachting dat de algemene stroomprijzen voor warmtepomphouders flink zullen toenemen. In november verhoogde de stroomleverancier EnviaM al fors hun prijzen voor exploitanten van warmtepompen. Per 1 januari moesten de exploitanten een extra toeslag betalen van zo'n 15 procent, meldde MDR destijds. Tegelijkertijd werden er juist lagere stroomprijzen aangekondigd voor huishoudens met een gasinstallatie.
De co-voorzitter van AfD, Alice Weidel, reageert daarom cynisch op de verdubbelde stroomprijzen van warmtepomphouders. 'Habeck wilde het stookverbod verteerbaar maken, onder meer door warmtepompen goedkoop in gebruik te maken. Toen was het al duidelijk: de prijzen zouden drastisch stijgen – juist door dit onverantwoorde energiebeleid', reageert ze via X.
Warmtepomp in Nederland
Woonminister Hugo de Jonge wilde de warmtepomp ook verplicht gaan stellen in Nederlandse huishoudens. Vanaf 2026 wilde hij huishoudens gaan dwingen tot een overstap. Maar in september werd duidelijk dat de plan vrijwel volledig van tafel gaat, omdat de investering in het apparaat niet op tijd zal worden terugverdiend.
Uit recent onderzoek van Nationale Milieudatabase (NMD) blijkt namelijk dat de warmtepomp in feite een enorme vervuiler is. Ook energie-expert Willy Lievens zich heel kritisch op de warmtepomp bij nieuwsmedium De Morgen: "Ik krijg soms huilende mensen aan de telefoon die 10.000 euro hebben geïnvesteerd in een warmtepomp en niet begrijpen waarom hun energierekening zo hoog blijft."
Het catastrofale klimaatbeleid in Duitsland: een waarschuwing voor Nederland?