Gemeente helpt statushouders met hoge energierekening
Steeds meer statushouders komen in de problemen vanwege een te hoge energierekening. Daarom start de gemeente Arnhem een unieke proef, waarbij statushouders in hun eigen taal worden ingelicht over het Nederlandse energiesysteem. Op deze manier moeten onaangename verrassingen voortaan worden voorkomen.
De gemeente Arnhem krijgt signalen over grote naheffingen op de energierekening bij statushouders, meldt RTL Nieuws. Dit komt doordat veel statushouders niet goed zijn ingelicht over hoe het Nederlandse energiesysteem werkt, vaak vanwege een gebrekkige beheersing van de Nederlandse taal.
"Mensen weten niet dat de energieprijs geen basisprijs is, maar wordt afgemeten aan het verbruik. Hierdoor kunnen de kosten snel oplopen", vertelt wethouder Cathelijne Bouwkamp (GroenLinks) tegenover RTL.
Daarom komt Arnhem nu met een pilot voor zeventig huishoudens. Tien energiecoaches gaan in verschillende talen tips geven aan statushouders hoe ze energie kunnen besparen. Meerdere coaches zijn zelf een voormalig asielzoeker. De gemeente hoopt dat uiteindelijk driehonderd huishoudens gaan meedoen aan de proef.
Een andere factor is dat veel migranten gewend zijn aan een gemiddeld hogere leeftemperatuur, aldus RTL Nieuws. Dit is het geval bij de gemeente Twenterand, die dit jaar waarschijnlijk een enorm hoge energierekening krijgt. De reden? Oekraïense vluchtelingen jagen de stookkosten flink op. Ze zijn gewend de verwarming op 27 graden te zetten, fors hoger dan de gemiddelde Nederlander. Daarbovenop zorgen de hoge temperaturen in woningen voor andere problemen: vochtplekken.
Linkse gemeente
Arnhem heeft een links stadsbestuur. Momenteel telt de gemeente zeven wethouders: drie van GroenLinks/PvdA, één van D66, één van Partij voor de Dieren, één van Volt, en één van een lokale partij.
Onlangs kwam Arnhem in het nieuws omdat burgemeester Ahmed Marcouch besloot om de hoofddoek te gaan bij boa's. Dit zorgde voor onrust, omdat het lijnrecht ingaat tegen de landelijke lijn van de minister van Justitie en Veiligheid, Dilan Yeşilgöz (VVD).
Ook hadden de rechtse fracties in Arnhemz kritiek. “Met dit besluit conformeer je je aan de wensen van een gemarginaliseerde groep, die ineens de norm gaat bepalen,” vertelde FVD-raadslid Gino Luurssen bij NieuwRechts. Hij diende een motie in om het terug te draaien, maar dit was tevergeefs.