Energierekening blijft maar stijgen, terwijl gasprijs daalt. Hoe kan dat?
Eind november heeft de gasprijs het laagste niveau in lange tijd bereikt. Op 29 november noteerde de prijs op de Amsterdamse beurs 41 euro per megawattuur, wat gelijk staat aan ongeveer 0,40 euro per kubieke meter (m3). Opmerkelijk genoeg stijgt ondanks de lagere gasprijs de energierekening voor veel Nederlanders in 2024. Bij een gemiddeld verbruik zal een huishouden naar schatting ongeveer 12 euro per maand meer moeten betalen, stellen de onderzoekers van Energievergelijk.
Er zijn verschillende redenen waarom de energierekening ondanks de dalende gasprijs blijft stijgen. De voornaamste oorzaak is overheidsbemoeienis.
Het tarief voor gas zal in 2024 aanzienlijk stijgen doordat de energiebelasting per kubieke meter verhoogd wordt van 0,5927 euro naar 0,7054, inclusief btw. Deze verandering resulteert in een abrupte stijging van ruim 11 cent per kubieke meter bij alle gasleveranciers. Voor een gemiddeld gasverbruik van 1.169 m3, wat gebruikelijk is in Nederland, betekent dit een toename van 12 euro per maand op de maandelijkse gasrekening. Grote energiebedrijven, waaronder Vattenfall en Essent, zullen om deze reden hun tarieven verhogen vanaf 1 januari 2024.
Een andere negatieve ontwikkeling is de verhoging van de netbeheerkosten als gevolg van grootschalige investeringen in de verbetering en het onderhoud van het stroom- en gasnetwerk. De ACM schat dat huishoudens hierdoor ongeveer 7 euro meer per maand aan netbeheerkosten zullen betalen voor stroom en gas samen, afhankelijk van de netbeheerder.
In 2024 neemt de overheid minder maatregelen om de hoge energiekosten van huishoudens te verzachten. Er is geen prijsplafond om de tarieven onder de 1,45 euro per m3 en 0,40 euro per kWh te houden, en er is geen energietoeslag van maximaal 1.300 euro voor huishoudens met een laag inkomen. Wel wordt het Noodfonds Energie voortgezet in 2024, maar de nieuwe voorwaarden en aanmeldingsprocedure nog niet bekend zijn.