BBB stuurt brief naar verkenner over Haagse spelletjes: 'Hier gaat het om landsbelang, met de burger op een'
De BoerBurgerBeweging heeft een uitgebreide brief gestuurd naar verkenner Ronald Plasterk. In de brief sluit BBB zich aan bij de boodschap van de PVV: er is geen tijd voor Haagse spelletjes. Volgens BBB gaat het 'hier om het landsbelang' en is het noodzaak dat diverse partijen zo snel mogelijk aan tafel gaan om te formeren.
De partij van Pieter Omtzigt (NSC) ziet voorlopig geen heil in onderhandelingen met de PVV van Geert Wilders. Dat laat Pieter Omtzigt vandaag weten in een verklaring. "Al met al ziet de NSC-fractie nu geen basis om onderhandelingen te starten met de PVV over een meerderheidsregering of een minderheidsregering." Geert Wilders reageert fel en beticht Omtzigt van Haagse spelletjes.
In een opvallende verklaring stelde Omtzigt: "Al met al ziet de NSC-fractie nu geen basis om onderhandelingen te starten met de PVV over een meerderheidsregering of een minderheidsregering." Deze stellingname komt na een evaluatie van de PVV's verkiezingsprogramma, waarbij NSC significante bezwaren heeft geuit over de overeenstemming van bepaalde standpunten met de Nederlandse Grondwet.
"Het verkiezingsprogramma van de PVV bevat standpunten die naar ons oordeel in strijd zijn met de Grondwet," schrijft Omtzigt in een brief. "Kamerleden en ministers zweren bij de aanvaarding van hun ambt trouw aan de Grondwet en beloven dat zij de grondrechten van alle inwoners en de democratische rechtsstaat zullen waarborgen. Wij hebben in de afgelopen maanden consequent uitgesproken dat wij geen concessies doen aan deze principes."
Reactie Wilders
Wat Omtzigt wel wil is bezinning bij de PVV. "Wij vinden het van belang dat de PVV eerst ondubbelzinnig aangeeft welke omstreden punten uit haar verkiezingsprogramma niet langer actueel zijn en vanuit welke bestuurscultuur en uitgangspunten de partij de komende jaren een constructieve bijdrage wil leveren aan het landsbestuur."
"Als je vragen hebt kom dan aan tafel Pieter," reageert Geert Wilders op Twitter. "Dan zal ik je netjes proberen te antwoorden. Maar speel geen Haagse spelletjes met allemaal eisen vooraf. Dat is de oude bestuurscultuur en het machtsdenken van CDA 2.0. De kiezer heeft gesproken en wil 'n PVV/VVD/NSC/BBB kabinet."
Geen woorden, maar daden
BBB roept in haar brief op tot actie. 'De uitslag van de verkiezingen op 22 november wordt in het land breed ervaren als een reactie op de aanpak van ‘de overheid’ van grote vraagstukken. Veel burgers ervaren dat de overheid daar te weinig of de verkeerde antwoorden op heeft en merken onvoldoende dat de overheid er voor hen is. En dat moet anders. Wij hebben dat signaal van de kiezers wel begrepen. En we geven daaraan gehoor via bovenstaande oproep. Een groot deel van de inwoners van Nederland voelt zich nu al genegeerd. Wij wijzen er op dat de burgers in Nederland ons hebben gekozen en betalen. Dit staat bij BBB altijd voorop. We zijn bereid ons in te zetten om de overheid slagvaardiger, effectiever, rechtvaardiger en transparanter te maken. Want dit is een belangrijke tijd. De komende tijd zoeken we nadrukkelijk over de volle breedte de samenwerking. Dus ook met de samenleving als geheel.'
De partij stelt dat er stappen moeten worden genomen: 'Deze tijd vraagt niet om woorden maar om daden. Het land besturen is geen spel. Wie spelletjes wil spelen doet dat maar aan de keukentafel. Hier gaat het om het landsbelang, met de burger op de eerste plaats. Natuurlijk is BBB ook benieuwd naar welke handreikingen de heer Wilders wil doen in woorden en daden, maar dit hoort wat ons betreft thuis in vervolggesprekken die na de verkenning plaats moeten vinden en niet eenzijdig vooraf, zoals NSC nu voorstelt. Wij zijn bereid om, na deze verkenning, coalitieonderhandelingen te voeren. Wij sluiten niemand bij voorbaat uit.'
Volgens BBB is openheid nu belangrijk, ook om de zorgen weg te nemen. 'Wij zien echter ook de zorgen die bij velen leven over de rechtsstatelijkheid van een toekomstige samenwerking. Wij stellen dan ook voor om, nog tijdens deze verkenningsfase, als PVV, VVD, NSC en BBB met de verkenner om tafel te gaan zitten. En hier de zorgen die er bij partijen leven, in alle openheid te bespreken. Om samen als eerste stap te komen tot een zogenaamd fractievoorzitters-manifest, waarin wij afspraken maken over de grenzen die de rechtstaat en grondwet ons kunnen meegeven.'