Windmolengigant overweegt stapje terug vanwege miljardenverlies
Siemens Energy dreigt dit jaar een verlies van 4.6 miljard te lijden na technische problemen met haar windmolens. Slijtage aan de wieken vormt een groot probleem, ook bij nieuwere windmolens. Het bedrijf overweegt zich daarom terug te trekken uit ondernemingen rondom windparken op land.
Siemens heeft een dochteronderneming, Siemens Gamesa, die zich richt op groene energie als windmolens. Maar al in juni werd duidelijk dat deze dochteronderneming dit jaar rode cijfers zou draaien vanwege technische mankementen met de windmolens. Het gaat onder meer om de rozenbladen en tandwielen in nieuwe windturbines op het land. Gamesa is de grootste leverancier ter wereld van dit soort turbines.
Nu zijn de gevolgen groot. Moederbedrijf Siemens zal dit jaar naar verwachting een verlies draaien van zo'n 4,5 miljard euro. Dit bedrag ligt drie keer zo hoog als wat het kantoor Jefferies voorspelde. Daarnaast zijn de aandelen van Siemens in juni met 37 procent in waarde gedaald. Gevreesd wordt dat dit grote verlies nog jarenlang effect kan hebben op Siemens.
Daarom overweegt het bedrijf om een stapje terug te doen met windmolenparken op land. “Als een gebied zoveel geld verliest, moet je de strategie in twijfel trekken”, vertelt manager Christian Bruch bij Stuttgarter Zeitung. Gamesa draait al drie jaar lang rode cijfers.
Ambitieuze windmolenprojecten lopen uit op fiasco
Siemens is niet het enige energiebedrijf dat enorm verlies lijdt vanwege zijn ambitieuze windmolenproject. Ook een windmolenpark van de Zweedse windgigant Markbygden zit financieel aan de grond. Toen het in 2017 werd geopend, gold het als het op-één-na grootste Europese windpark op land. Meteen werd er een ambitieus energiecontract gesloten met een staalbedrijf, dat dat destijds bekend stond als 's werelds grootste deal voor de afname van groene stroom. Maar nu, zes jaar later, blijken de resultaten enorm tegen te vallen. Er kan namelijk niet genoeg elektriciteit worden opgewekt met de windmolens. Nu wil Markbygden af van het contract.
Bovendien ontving de Zweeds windondernemer Kumbro al een miljoenensubsidie van de Zweedse overheid omdat er te weinig wind stond. Het bedrijf had hierdoor een groot verlies geleden. Maar omdat Kumbro in handen is van twee Zweedse gemeenten, werd het windmolenbedrijf de hand boven het hoofd gehouden. Maar liefst 25 miljoen Zweedse Kronen (omgerekend 2,25 miljoen euro) aan Zweeds belastinggeld werd er overgemaakt aan Kumbro om het bedrijf te redden.