Minister Adema kritisch op stikstofbeleid: 'Doorgeslagen modelwerkelijkheid'
Demissionair landbouwminister Piet Adema (CU) gelooft niet meer in het huidige stikstofbeleid. Volgens hem gaat het om een "doorgelagen modelwerkelijkheid" die "in de praktijk niet werkbaar is". Dit vertelt hij in gesprek met De Telegraaf.
Volgens Adema zijn momenteel vooral garnalenvissers de dupe van het stikstofbeleid. Deze sector wordt namelijk bedreigd in zijn voortbestaan vanwege halsstarrige vergunningverlening. Maar Adema merkt op dat vissers al massaal proberen om hun uitstoot te verminderen: "Dankzij nieuwe katalysatoren vermindert hun stikstofuitstoot nog eens met 80 procent. En dan nóg is het niet mogelijk om via de rekenmodellen tot een werkbare situatie te komen."
Ook voor boeren hoopt Adema op termijn een ander beleid op touw te kunnen weten, zegt hij tegenover De Telegraaf. Het terugdringen van de stikstofuitsoot blijft belangrijk, maar wel op een andere manier. Volgens hem moet de vergunningverlening worden gebaseerd op uitstootreductie, niet op het Aerius-rekenmodel. In september wilde RVIM zich al ontdoen van Aerius.
De reacties op Adema's draai lopen uiteen. 'Ik ben blij dat minister Adema tot inkeer komt. Het is wel wat laat. Er is al veel schade aangericht', reageert BBB-Kamerlid Derk Jan Eppink op X. En Europarlementariër Rob Roos schrijft: 'Het is gewoon schandalig dat deze CU-minister 2 weken voor de verkiezingen met zo’n opmerking komt, nadat hij eerst met zijn VVD, CDA en D66 ministers de hele boel heeft gesloopt. Boeren en vissers zijn tot wanhoop gedreven en voedselzekerheid in gevaar gebracht.'
Ook NSC-leider Pieter Omtzigt reageert: 'Het gebruik van verkeerde modellen brengt grote schade toe. Dat zien we bij stikstofmodellen. Dat zien we bij koopkrachtmodellen. Ik wil weten van de regering of zij nog achter het modelgedreven beleid staan (dat tientallen miljarden kost) of niet.' Volgens hem worden problemen als koopkracht niet opgelost met 'theoretische modellen'.
Er lijkt steeds meer een keerpunt te komen in de stikstofdiscussie. Dit weekend liet GL/PvdA-voorman Frans Timmermans al het jaar 2030 varen als stikstofdeadline. Dit leidde tot de nodige frictie met zijn eigen achterban.