EU-toetreding Oekraïne: Sjoerdsma eist intrekken stemrecht Hongarije na dreigement Orbán
De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, maakte maandag bekend Oekraïne groen licht te geven voor onderhandelingsgesprekken over een toekomstige toetreding tot de EU. Echter lijkt de Hongaarse premier Viktor Orbán hier een stokje voor te steken: hij wil zijn veto gebruiken om dit voorkomen. Volgens Hongarije discrimineert Oekraïne etnische Hongaren die in het land wonen zwaar en wil hij daarom niet dat Oekraïne lid wordt in de toekomst. Dit tot grote woede bij Sjoerd Sjoerdsma (D66), die eist dat men het stemrecht van Hongarije gaat intrekken.
Tijdens een recent bezoek aan Kyiv toont Von der Leyen zich bijzonder enthousiast over de vermeende vooruitgang die Oekraïne boekt met zijn binnenlandse hervormingen. Zij stelt dat het land al aan "ruim 90 procent" van de doelen voldoet, meldt Financial Times.
De hervormingen behelzen onder meer een lik-op-stukbeleid tegen witwassen, corruptie in hoge kringen, de invloed van oligarchen en voor een sterker strafrecht. De maatregelen zijn nodig om de onderhandelingen te laten beginnen over een Oekraïense toetreding tot de EU.
Sinds vorige zomer is Oekraïne officieel kandidaat-lidstaat aan de EU. Alleen ligt het toetredingsproces momenteel op zijn gat, omdat Oekraïne nog lang niet voldoet aan alle voorwaarden. Zo kampt het land met een enorme corruptie. Volgens Von der Leyen krijgt Oekraïne groen licht om onderhandelingsgesprekken met de EU te gaan starten over een eventuele toetreding.
Gaan eventuele gesprekken überhaupt plaatsvinden?
Of eventuele gesprekken überhaupt gaan plaatsvinden is nog maar de vraag. Hongarije wil namelijk het vetorecht gebruiken om deze gesprekken te blokkeren. De reden? Hongarije uit al langer stevige kritiek op Oekraïne vanwege de discriminatie van etnische Hongaren in Oekraïne.
Al ruim een eeuw, na de val van de Oostenrijks-Hongaarse dubbelmonarchie, leeft er een Hongaarse minderheid in Oekraïne. Deze minderheid staat de laatste jaren echter onder druk, zo stelt Orbán. Via een speciale Oekraïense taalwet worden Hongaarse kinderen gedwongen om 70 procent van hun onderwijs te volgen in het Oekraïens. Hongarije vreest voor grote gevolgen door deze wet.
"De Hongaarse positie is glashelder: zolang deze wet bestaat kan er met de Oekraïners niet worden gepraat over hun integratie in de Europese Unie", aldus een woordvoerder van Orbán tegenover de NOS.
Sjoerdsma eist repressailles tegen Hongarije
D66 is echter niet blij met de houding van de Hongaarse regering in deze kwestie. D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma roept zelfs op tot een artikel 7-procedure tegen het land.
Een artikel 7-procedure van de EU omvat twee mechanismen om de zogeheten EU-waarden te beschermen:
- voor preventieve maatregelen, als er een duidelijk risico bestaat dat de EU-waarden worden geschonden,
- en sancties, als een dergelijke schending al heeft plaatsgevonden.
Andere lidstaten kunnen zo'n procedure starten. Het D66-Kamerlid wil dus nu dat zo'n traject van start gaat.
Deze Orban blokkade toont weer aan waarom het kabinet zsm werk moet maken van de art 7 procedure tegen Hongarije en het ontnemen van het stemrecht.
— Sjoerd Wiemer Sjoerdsma (@swsjoerdsma) November 7, 2023
Mijn motie daartoe is recent aangenomen: https://t.co/bMEKGLSyrr pic.twitter.com/PIPQoK1D7T