Guy Verhofstadt probeert Europese superstaat te creëren
Guy Verhofstadt is samen met andere liberale Europese politici gekomen met een uitgebreid plan om de EU te hervormen. Hiervoor zullen ook meerdere verdragen van de EU aangepast moeten worden. Critici waarschuwen echter dat de plannen van de EU een superstaat zouden maken. Zo zou de EU volledige autoriteit krijgen over klimaat en biodiversiteit. Ook zou de EU meer inspraak krijgen bij kwesties als onderwijs en 'genderdiversiteit'. Tenslotte zou ook een EU-defensiemacht worden opgericht.
Verhofstadts voorstellen worden gesteund door zijn Europarlement-fractie 'Renew Europe'. De VVD en D66 maken allebei deel uit van deze fractie. De indieners stellen een effectiever wetgevingssysteem te willen introduceren binnen de EU. Als onderdeel van de hervormingen zouden meer voorstellen met een gekwalificeerde meerderheid kunnen worden aangenomen. Het vetorecht van individuele lidstaten in de EU komt steeds verder onder druk te staan.
Als deel van de uitbreiding van de autoriteit van de EU over klimaatbeleid, zou ook een geïntegreerde energie-unie voor de gehele EU worden ingesteld. Ook moet een 'sociale vooruitgang protocol' worden ingevoerd. De EU zou zelfs medezeggenschap krijgen over de industrie en volksgezondheid van lidstaten.
Verder roept het hervormingsplan op tot de invoering van een tweekamersysteem voor het Europarlement en referenda die in de gehele Europese Unie gehouden kunnen worden. De aanpassingen aan de verdragen die de indieners voorstellen zouden ook via een EU-wijd referendum moeten worden goedgekeurd.
Ook zouden de machtsverhoudingen binnen de EU veranderen, waardoor de unie geleid zou worden door een parlementaire regering. Zo zou het Europarlement de president van de Europese Commissie nomineren en de Europese Raad deze goedkeuren. Dit is het tegenovergestelde van hoe het momenteel werkt.
Tegelijk zou de president van de Europese Commissie andere leden van de commissie moeten kunnen nomineren aan de hand van politieke voorkeur. De Europese Commissie, die dient als de de facto regering van de EU, zou de Europese Executief genoemd gaan worden.
🚨 Some MEPs led by @guyverhofstadt are trying to change the Treaties to create a European super state.
— ECR Group (@ecrgroup) October 25, 2023
If this plan isn’t stopped, it could mean a massive transfer of competences to the EU, making our Member States weaker.
MEPs vote on the file this morning in… pic.twitter.com/fgfuVNFlYc