Engels corona-onderzoek: weinig bewijs dat lockdowns verschil maken
Er is geen bewijs dat lockdowns en andere niet-farmaceutische maatregelen tegen corona effect hebben. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek van Health Security Agency in Engeland. Volgens het rapport wijzigde tijdens de pandemie de wetenschappelijke visie op maatregelen als lockdowns, mondkapjes en het houden van afstand.
Het onderzoek zegt ook dat de onderzoeken naar effectief corona-beleid veel beperkingen hadden. In de toekomst moeten analyses en maatregelen die daarop gebaseerd worden effectiever zijn.
Volgens onderzoeksjournalist Thomas Bollen is dit onderzoeksresultaat belangrijk om bij stil te staan. Hij bekritiseert op X dat de parlementaire enquête naar het corona-beleid van de regering is stopgezet door een meerderheid in de Tweede Kamer.
Bollen waarschuwt dat Nederland niet beter voorbereid zal zijn bij een volgende pandemie, omdat het regeringsbeleid en de adviezen van het OMT nu niet nader onderzocht worden doordat de enquête niet door gaat. 'Als we werkelijk waarde hechten aan "de wetenschap" en maatregelen wetenschappelijk willen onderbouwen, is evaluatie van beleid een absolute voorwaarde', aldus Bollen.
In februari belandde ook al het gebruik van mondkapjes onder het hakblok. Het befaamde onderzoeksinstituut Cochrane Review publiceerde namelijk een uitgebreid rapport over het nut van mondkapjes. De conclusie is vernietigend: mondkapjes zouden 'geen tot amper' effect hebben om de overdracht van infectieziekten tegen te houden, zoals het coronavirus. Deze conclusie gaat in tegen eerder onderzoek naar het nut van mondkapjes.
In Engeland is het coronabeleid geëvalueerd. De conclusie: er is nauwelijks wetenschappelijk bewijs dat de niet-farmaceutische ingrepen en de lockdowns een positieve bijdrage hebben geleverd aan het tegengaan van virusverspreiding.
— Thomas Bollen (@mrtbollen) October 2, 2023
Die conclusie is er een om bij stil te staan,…