Op vrijdag 1 september blokkeerden activisten van Extinction Rebellion urenlang de Erasmusbrug in beide richtingen. Auto- en tramverkeer kon niet over de brug, maar fietsers en voetgangers nog wel. Voor een groot deel van de avondspits waren de actievoerders nog op de brug, meldde NOS destijds. De demonstratie was niet vooraf aangekondigd.
De politie was wel aanwezig, maar greep niet in. Hierdoor kon de demonstratie relatief lang doorgaan, wat voor nodige opstoppingen in Rotterdam zorgde. Maar nu laat burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) weten dat hij zeker geen spijt heeft van zijn aanpak. Dit meldt hij in beantwoording op schriftelijke vragen van de VVD-fractie.
'Het uitgangspunt van de driehoek is altijd een demonstratie zoveel mogelijk te faciliteren. Er was geen reden op voorhand om beperkingen aan de demonstratie te stellen, laat staan te verbieden', verduidelijkt hij. 'Een demonstratie mag impact hebben op de verkeerssituatie in een stad waardoor er verkeershinder kan ontstaan.'
Tot nu toe is het aantal klimaatblokkades in Rotterdam beperkt gebleven. Heel anders gaat het eraan toe in Den Haag, waar Extinction Rebellion sinds 9 september dagelijks de A12-snelweg blokkeert. Burgemeester Jan van Zanen (VVD) staat onder meer de inzet van waterkanonnen toe om de activisten van de weg te jagen. Maar veelal worden de klimaatactivisten niet geregistreerd, en worden ze vrijwel direct weer vrijgelaten. De rechter heeft namelijk bepaald dat de activisten niet vervolgd mogen worden vanwege hun deelname aan de illegale wegblokkade.