Alle partijen van de (demissionaire) regering verliezen volgens de peiling veel zetels. Het CDA staat met slechts 3 Tweede Kamer zetels op haar laagste aantal zetels ooit, terwijl de partij momenteel nog 15 zetels heeft. D66 zou van 24 naar 7 zetels zakken. Voor de VVD wordt 22 zetels een verlies van meer dan één derde van de 34 zetels die het nu nog heeft. Daarnaast zal de partij voor het eerst na ruim tien jaar niet meer de grootste partij zijn in de Tweede Kamer. De ChristenUnie zakt slechts van 5 naar 4 zetels.
Kleine partijen als BIJ1 en 50Plus verdwijnen uit de Kamer volgens de peiling, terwijl JA21, Volt, Denk en SGP allemaal de 3 zetels behouden die ze in 2021 wonnen. Ook FVD zou naar 3 zetels zakken en de SP naar 5.
PvdA-GroenLinks verliest kiezers aan Omtzigt maar krijgt er weer stemmen bij van de SP, D66, Volt en Partij voor de Dieren. Stemmers voor PvdD en Volt wijken uit naar PvdA-GroenLinks vanwege hoop een linkse regeringsdeelname. Timmermans heeft al aangegeven dat hij de nieuwe premier wil worden. VVD-lijsttrekker Dilan Yesilgöz heeft ook deze wens. Omtzigt en BBB-leider Caroline van der Plas sluiten dit juist uit voor zichzelf.
Nieuw Sociaal Contract pakt primair zetels op van rechts maar ook van links
Nieuw Sociaal Contract heeft een divers blok van potentiële kiezers. Voormalige CDA'ers zijn in grote aantallen van plan voor de partij te stemmen. De SP verliest veel kiezers aan NSC. Ook veel stemmers van BBB en PVV overwegen voor NSC te gaan stemmen. PVV stemmers die overstappen naar NSC noemen de partij meer gematigd. Tegelijk verliest PVV momenteel ook weer stemmers aan BBB. JA21 verliest zetels aan beide BBB en NSC.
NSC weet echter ook zetels bij de VVD weg te trekken. De daling van VVD komt deels doordat sommige kiezers vinden dat de partij 'te links' beleid is gaan leveren en vanwege het vertrek van Rutte. Andere VVD'ers vinden de partij echter juist niet links genoeg en stappen over naar linksere partijen.
Vertrouwen maar toch vragen over het programma van Nieuw Sociaal Contract
In juli rapporteerde Ipsos nog dat een mogelijke partij van Omtzigt 46 zetels zou winnen. Nu hij daadwerkelijk met Nieuw Sociaal Contract is gekomen staat deze op 31 zetels. 1/3 van de kiezers zegt momenteel alsnog op een andere partij te stemmen. De reden die door de meeste kiezers wordt gegeven is dat het nog niet duidelijk is waar Nieuw Sociaal Contract staat qua politieke standpunten en welke kandidaten op de lijst gaan komen.
Omtzigt's partij is vooral de grootste omdat kiezers hem als betrouwbaar en eerlijk zien. Stemmers zien Omtzigt als de belichaming van een nieuwe politieke cultuur waarin naar de burger zal worden geluisterd. Ipsos voorspelt dat Nieuw Sociaal Contract weer meer zetels kan winnen zodra het haar standpunten verduidelijkt maar dat dit ook risico's oplevert.