Eind vorig jaar werd de spreidingswet nog aangenomen door de Tweede Kamer, nadat ook de VVD-fractie schoorvoetend akkoord was gegaan onder bemiddeling van Mark Rutte. De spreidingswet zal ingaan per 2024, wat zal zorgen voor meer dwang van bovenaf. De landelijke politiek kan namelijk opleggen aan gemeenten om asielzoekers op te vangen: permanent en zonder begrensd aantal.
Maar de CDA-bestuurders stellen nu dat zij dit totaal anders willen, blijkt uit een brandbrief bij De Telegraaf. Zo willen ze dat een azc alleen tot stand kan komen na samenspraak met de gemeente. Ook moet de gemeente inspraak krijgen in de hoeveelheid asielzoekers die er in het azc komen. Tot slot moet er een maximum asielzoekers wordt opgenomen in de spreidingswet, zodat een gemeente er niet eindeloos meer bij hoeft te nemen.
De Telegraaf speculeert dat de brandbrief zomaar kan zorgen voor nieuwe frictie binnen het kabinet-Rutte IV. Vorig jaar zijn er namelijk strenge afspraken gemaakt over de spreidingswet.
Partijleider Wobke Hoekstra heeft inmiddels gereageerd op de brandbrief. Hij vindt dat het kabinetsbesluit voorop moet gaan. Maar tegelijkertijd vindt hij ook dat de landelijke politiek moet 'luisteren' naar dit 'indringende signaal', vertelt hij bij De Telegraaf.
Vorig jaar zorgde het CDA ook al voor veel trammelant in het kabinet, toen Hoekstra de stikstofdoelen voor 2030 "niet meer heilig" voor hem zijn. Uiteindelijk leidde dit niet tot een val van het kabinet, hoewel premier Rutte wel misnoegd was met Hoekstra's opmerking.