Amsterdamse ambtenaren mogen voortaan 10 procent van werktijd inzetten voor het klimaat
De gemeente Amsterdam maakt een handreiking naar activistische ambtenaren. Ambtenaren die werken voor de gemeente mogen vanaf nu 10 procent van hun werktijd inzetten voor het klimaat, dit na diverse oproepen van activistische Amsterdamse ambtenaren die eisten dat de gemeente meer werk maakt van de bestrijding van de klimaatverandering.
Medio 2022 werd er een interne brandbrief opgesteld door Amsterdamse ambtenaren, schrijft Het Parool. De brief is gericht aan het Gemeentelijk Managementteam (GMT), dat geldt als schakel tussen bestuur en ambtenarij. In de brief roepen ambtenaren op om de 'enorme gaten te dichten die nu nog zitten tussen de bestuurlijke ambitie, daadwerkelijke resultaten en de fysieke werkelijkheid'.
De ambtenaren vinden dat de gemeente Amsterdam meer haast moet maken met de uitvoering van de klimaatplannen. Zo is de stad al jarenlang bezig om windmolens te plaatsen. Maar dit proces verloopt stroef, onder meer omdat de plaatsing op veel verzet stuit van omwonenden. Maar de ambtenaren vinden dat de hoofdstad nu daadkracht moet tonen. Volgens hen moet Amsterdam 'als één van de kwetsbaarste metropolen' beter worden beschermd tegen de opwarming van de aarde. Ook moet er meer worden gedaan om 'verdere escalatie van de klimaatcrisis te voorkomen'.
Rond diezelfde tijd werd er een mail gestuurd met de oproep om de brandbrief te ondertekenen. De teller schoot hiermee omhoog van 250 ondertekenaars naar inmiddels 800. In totaal werken er zo'n 18.000 ambtenaren bij de gemeente Amsterdam. Volgens Het Parool is de brandbrief 'aangejaagd door adviseurs op het gebied van duurzaamheid'. Een gemeentewoordvoerder stelt dat de massale ondertekening blijk geeft van de grote betrokkenheid van medewerkers bij het stadsbeleid.
Nu heeft de gemeente Amsterdam uiteindelijk besloten om de activistische ambtenaren tegemoet te komen. Zij mogen, van belastinggeld betaald, een deel van hun werktijd inzetten voor het klimaat.
'Activistische ambtenaren zien we als betrokken ambtenaren. Activistische ambtenaren durven out-of-the-box te denken, vanuit wat nodig is en wat iemand wil bereiken. Zonder bang te zijn voor meningen van anderen, waarbij de uitkomst altijd verantwoord kan worden', aldus een Amsterdamse wethouder aan Binnenlands Bestuur.